Kuusi puoluetta poistettiin puoluerekisteristä

7.5.2015 klo 16:39 Politiikka Samuli Rissanen

Oikeusministeriö tiedotti tänään (7.5.), että kuusi puoluetta on poistettu puoluerekisteristä, koska niistä ei ole valittu ketään kansanedustajaksi kahden viimeisen eduskuntavaalin jälkeen.

Poistetut puolueet ovat Itsenäisyyspuolue, Köyhien Asialla, Muutos 2011, Piraattipuolue, Sinivalkoinen Rintama ja Suomen Työväenpuolue.

Poistetuista puolueista suosituin tämän kevään eduskuntavaaleissa oli Piraattipuolue, joka keräsi koko maassa yli 25 000 ääntä ja 0,8 prosentin kannatuksen. Itsenäisyyspuoluetta keräsi 0,5 prosenttia annetuista äänistä. Muutos 2011 sai 0,3 prosentin vaalikannatuksen.

Puolueilla on mahdollisuus palata rekisteriin kokoamalla 5000 kannattajaa.

Oikeusministeriöstä tiedotettiin tänään niin ikään, että kunnallisvaalien vaalipäivä siirretään lokakuusta huhtikuun kolmanteen sunnuntaihin. Jatkossa kunnallisvaalien vaalipäivä määräytyy samoin perustein kuin eduskuntavaalien vaalipäivä. Kunnallisvaalit ja eduskuntavaalit vuorottelevat huhtikuussa kahden vuoden välein, niitä ei siis järjestetä samanaikaisesti.

Kunnallisvaalien nimikin vaihtuu kuntavaaliksi, joka on jo juurtunut ilmaisuna arkikieleen.

 

 

Ylös