Kolmen S:n neuvottelut käynnistyvät-vaikeusastetta ei puutu

7.5.2015 klo 19:11 Politiikka Samuli Rissanen

Keskustan Juha Sipilän, perussuomalaisten Timo Soinin ja Kokoomuksen Alexander Stubbin joukkueet aloittavat viralliset hallitusneuvottelut huomenna perjantaina (8.5.) Smolnassa.

Sipilä kommentoi heti kärkeen valitsemaansa hallituspohjaa kolmen S:n joukkueeksi, puolueiden puheenjohtajien sukunimien mukaan.

Jo huomenna ”ässät” kokoontuvat iltapäivällä Smolnaan Etelä-Helsinkiin, jossa hallitusneuvottelut aloitetaan tilannekuvan päivityksellä. Samalla pohditaan jo tulevan hallituksen strategisia linjauksia.

Kuinka yhdistää Kokoomuksen kansainvälinen ja euromyönteinen linja perussuomalaisten Eurooppa-politiikkaan? Millainen on puolueiden kompromissi maahanmuuttopolitiikasta?

Viikonlopun aikana kolmen S:n joukkueet ovat tykönään pohtimassa omia tavoitteitaan hallitusneuvotteluille. Äitienpäivänä käväistään kotona ja maanantai-aamuna aloitetaan hallituksen muodostaminen todenteolla. Neuvotteluja jatketaan, kunnes valkoinen savu nousee piipusta. Tavoite on yhä sama: Suomessa on toimiva enemmistöhallitus toukokuun loppuun mennessä.

Aivan helppoja neuvotteluista ei tule. Hallitustunnustelutkaan eivät sujuneet yksinkertaisimman kaavan mukaan. Perussuomalaisten kanssa väännettiin koko maanantai ja Rkp oli tyrkyllä mukaan vielä tunti ennen h-hetkeä. Sdp olisi sopinut neljän suuren kuvioon, joka oli Sipilän alkuperäinen tavoite.

Keskustan, perussuomalaisten ja Kokoomuksen liitto on mielenkiintoinen seurattava monestakin syystä. Kuinka yhdistää Kokoomuksen kansainvälinen ja euromyönteinen linja perussuomalaisten Eurooppa-politiikkaan?

Millainen on puolueiden kompromissi maahanmuuttopolitiikasta?

Löytävätkö puolueet yhteisen sävelen tärkeistä talouskysymyksistä?

Kuinka suureksi valtiontalouden todellinen sopeutustarve paljastuukaan ilman yhteiskuntasopimusta?

Kokonaisveroastetta ei enää koroteta, mutta sopiiko yhtä kova leikkauslinja kaikille?

Entä arvot? Kokoomuksen Alexander Stubb toisti lehdistötilaisuudessa niin suomeksi, ruotsiksi kuin englanniksikin, että Kokoomus haluaa Suomen olevan ”avoin, suvaitsevainen ja kansainvälinen.”

Millaisen vastapoolin arvokonservatiivit Sipilä ja Soini liberaalille Stubbille muodostavat?

Lehdistötilaisuuden päätteeksi kolme S:ää totesivatkin kuin yhdestä suusta: Näistä asioista lähdemme nyt ottamaan yhdessä selvää.

 

Ylös