KD:n varapuheenjohtaja Teuvo V. Riikonen: Puoluekokous voi valita uuden puheenjohtajiston

11.5.2015 klo 14:29 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien toinen varapuheenjohtaja Teuvo V. Riikonen miettii vakavissaan, olisiko aika antaa muiden kantaa puheenjohtajavastuuta. Riikosen kotikaupungissa Savonlinnassa pidetään puoluekokous elokuun lopulla.

Toiminnanjohtaja ja kirjailija sekä savonlinnalaisvaltuutettu Teuvo V. Riikonen on istunut Kristillisdemokraattien varapuheenjohtajana jo kuusi vuotta.

– Varapuheenjohtajana puolueessa ainakin omalla kohdallani mutta varmaan muidenkin kohdalla kaksi vuotta on minimi, neljä vuotta optimi ja kuusi vuotta maksimi.

– Omalla kohdallani kuusi vuotta on tullut täyteen, joten saattaa hyvä antaa muillekin mahdollisuus eri tehtäviin.

Mahtaako pitkäaikainen varapuheenjohtaja tavoitella Kristillisdemokraattien puheenjohtajan tehtävää?

– Puolueen puheenjohtajan pitää istua eduskunnan suuressa salissa. Se sulkee minut kisasta pois, Riikonen toteaa.

Koimme kuitenkin vaalitappion, myönnän sen. Kuka siihen on syyllinen? Mieluummin käytän sanaa vastuu ja kysyn, kuka kantaa vastuun? Me, puheenjohtajisto.

Teuvo V. Riikonen palveli Libanonissa rauhanturvaajana ja sotilaspappina puolivuotisen jakson viime vuonna.

– Varapuheenjohtajan yksi tärkeimpiä tehtäviä on tukea puheenjohtajaa. Olen aina ollut lojaali puolueelle ja puheenjohtajalle. Viime kesänä kun puheenjohtajaa ryöpytettiin soitin hänelle Libanonista rauhanturvaajana ja yksityishenkilönä antaakseni tukeni, Riikonen kertoo.

Varapuheenjohtaja Riikonen puhui Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston kokouksessa viime lauantaina eduskunnan pikkuparlamentissa.

– Annan tukeni puheenjohtajalle myös nyt ja kiitän sinua erinomaisesti tehdystä työstä puheenjohtajana ja ministerinä. Kiitän myös puoluesihteeriä ja kaikkia puolueen työntekijöitä erinomaisesta työstä, Riikonen sanoi puheenjohtaja Räsäselle ja muille vastuuhenkilöille puoluevaltuustossa.

– Koimme kuitenkin vaalitappion, myönnän sen. Kuka siihen on syyllinen? Mieluummin käytän sanaa vastuu ja kysyn, kuka kantaa vastuun? Me, puheenjohtajisto. Myönnän, että me emme puheenjohtajistona onnistuneet, teimme virheitä ja emme saavuttaneet tulosta, jota tavoittelimme.

– Oma vaalityöni ei ollut riittävää. Me hävisimme. Kannan tästä omalta osaltani vastuun, sanoi Kaakkois-Suomen vaalipiirissä kansanedustajaehdokkaana ollut Riikonen puoluevaltuustolle.

Vaalipiiri menetti kansanedustajan.

– Yhteiset äänet eivät riittäneet, ja uutta kansanedustajan paikkaa ei saatu.

– Tämä on puolueelle uusi alku. Nyt on mahdollisuus uuteen. Nyt on myönnettävä tosiasiat, tehtävä niistä johtopäätökset ja keskityttävä oleelliseen.

– Yksi asia on muistettava. Meidän on tiedettävä, millainen on se maailma ja yhteiskunta, joissa toimimme. Yksi virheemme on siinä, että yritämme 3-4 prosentin kannatuksella saada 51 % kansasta taaksemme maassa, jossa 27 % uskoo kristinuskon Jumalaan, Teuvo V. Riikonen pohtii.

– Demokratiassa on aina myös mahdollisuus uuteen. Puolueena se merkitsee sitä että kahden vuoden välein järjestetään puoluekokous. Tein varapuheenjohtajana erittäin paljon työtä Savonlinna-salin entisen johtajan Reko Tammen kanssa, että tuo kokous järjestettäisiin vuonna 2015 Savonlinnassa, Suomen kauneimmassa kesäkaupungissa.

– Toivotan teidät kaikki tervetulleeksi elokuun lopulla kauniiseen kaupunkiimme, Etelä-Savoon ja Kaakkois-Suomen vaalipiiriin, joka neljän vuoden kuluttua nousee tuhkasta kuin feenikslintu ja ottaa paikan takaisin, mutta samalla muistutan teitä myös demokratian mahdollisuudesta valita uusia ihmisiä uusiin tehtäviin, Riikonen haastoi puoluevaltuustoväkeä.

– Se tarkoittaa myös puolueen puheenjohtajistoa. Se tarkoittaa kaikkia vapaana olevia luottamustehtäviä.  Näissä tehtävissä ollaan vain ja ainoastaan muiden lähettäminä.

 

 

Ylös