EU:n jäsenmaat vievät Välimerelle poikkeuksellisen sotilasoperaation

20.5.2015 klo 13:41 Ulkomaat Kristiina Kunnas

Puolustusministeri Carl Haglundin mukaan Suomi voisi lähettää Välimerelle noin parinkymmenen hengen vahvuisen alussuojausosaston.

EU aikoo käynnistää ensi kertaa voimatoimet laitonta maahantuloa vastaan. Jäsenmaat perustavat Välimerelle poikkeuksellisen sotilasoperaation, jonka tarkoituksena on takavarikoida ja tuhota ihmissalakuljettajien aluksia ja kitkeä bisneksen toimintaedellytykset.

Suomi ei ole vielä päättänyt osallistumisestaan operaatioon. Päätös jää ilmeisesti tulevalle hallitukselle. Puolustusministeri Carl Haglundin mukaan Suomi voisi lähettää Välimerelle noin parinkymmenen hengen vahvuisen alussuojausosaston.

Suomen Tietotoimiston mukaan vastaava osasto on lähetetty merirosvouksen vastaiseen operaatioon Somalian edustalle. Osasto on suojannut esimerkiksi YK:n ruokakuljetusalusta.

– Arvio on, että meillä ei ole edellytystä esimerkiksi lähettää omaa merivoimien alusta Välimerelle, Haglund sanoi Brysselissä maanantai-iltana.

Meillä ei ole edellytystä esimerkiksi lähettää omaa merivoimien alusta Välimerelle.

Sisäministeri Päivi Räsänen otti kantaa mahdollisiin operaatioihin KD-verkkolehden haastattelussa sunnuntaina.

– Tarvitaan vahvempia toimia alueellisten suojeluohjelmien toteuttamiseksi, ihmissalakuljettajien saamiseksi vastuuseen teoistaan sekä kiintiöpakolaisjärjestelmän kehittämiseksi, sisäministeri Räsänen listaa.

– On varottava, ettei uusilla toimenpiteillä ruokita rikollisjärjestöjen toimintaa. Esimerkiksi turvapaikanhakijoiden sisäiset siirrot muihin jäsenmaihin voisivat vahvistaa vetotekijöitä laittomalle ja ihmishenkiä vaarantaville merimatkoille, Räsänen totesi KD-verkkolehden haastattelussa sunnuntaina.

Ylös