Essayah suhtautuu skeptisesti sote-veroon

21.5.2015 klo 14:23 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Essayah epäilee, että mahdollinen sote-vero tuo mukanaan ajan myötä paisuvan väliportaan hallinnon.

Hallitusneuvotteluja Smolnassa käyvän trion eilinen esitys sote-uudistuksen portaista puhututti oppositioon jäämässä olevien puolueiden kansanedustajia tänään YLE:n Ykkösaamussa.

Kunnanhallituksillla ja -valtuustoilla alkaa jo olla mitta täynnä erilaisia sote-harjoituksia, joita on kahden hallituskauden ajan tehty satoja

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Essayah’n mukaan kunnanhallituksillla ja -valtuustoilla alkaa jo olla mitta täynnä erilaisia sote-harjoituksia, joita on kahden hallituskauden aikana tehty satoja. Into saattaakin hiipua, mikäli aikataulut vielä pahasti paukkuvat.

Kuluneen hallituskauden aikana tehtiin Essayah’n mielestä ensin se virhe, että sote- ja kuntauudistusta ajettiin eteenpäin yhtenä könttänä. Kun kuntauudistus jäi sivuun, törmättiin soten kanssa perustuslaillisiin ongelmiin. Sen jälkeen on kuumeisesti etsitty mallia, joka täyttäisi myös perustuslain vaatimukset.

Essayah’n mukaan nyt näyttää siltä, että valituksi tulee ns. maakuntamalli, mutta vielä on epäselvää höystetäänkö malli esimerkiksi uudella sote-verotuksella.

– Uusi verotus tarkoittaisi mittavaa lainsäädännön uudistamista ja merkitsisi väliportaan hallinnon luomista, Essayah ennakoi.

Kristillisdemokraatit ovat skeptisiä sote-veroa kohtaan kahdesta syystä. Uudistuksen aikataulu pitenisi entisestään ja vaatisi uutta, mahdollisesti ajan myötä paisuvaa byrokratiaa.

Essayah uskoo silti, että maakuntamalli vie trion valinnoissa voiton. Kokoomuksen toivomuksesta mallissa todennäköisesti korostetaan valinnanvapautta ja tuotannon monipuolisuutta. Kun trio on poliittisen valintansa tehnyt, otetaan loppujumppaan mukaan myös oppositiopuolueet.

Trion esityksessä soten pitäisi tuoda lopulta kolmen miljardin euron vuotuiset säästöt. Essayah arvioi, että säästötavoite voi olla pitkällä tähtäimella mahdollisuuksien rajoissa, mutta lyhellä aikavälillä miljardisäästöjä ei synny.

– Väestön voimakas ikääntyminen vaikuttaa kustannuksiin. Jos ennaltaehkäisyyn ei panosteta, soten avulla todennäköisesti kyetään vain hillitsemään menojen kasvua, Essayah sanoo.

Ylös