Kaupoilta myymättä jäänyt ruoka pitäisi saada paremmin jakoon

25.5.2015 klo 11:53 Politiikka Samuli Rissanen

Marketeilta myymättä jäävää ruokaa pitäisi kanavoida paremmin ruoka-apujärjestöjen kautta tarvitseville. Kristillisdemokraattien kansanedustajat Sari Tanus ja Antero Laukkanen säätäisivät asiasta lailla Ranskan mallin mukaisesti.

Kristillisdemokraattien kansanedustajat Antero Laukkanen ja Sari Tanus toivovat Suomen seuraavan Ranskan esimerkkiä, jotta esimerkiksi vähävaraiset hyötyisivät markettien ruokahävikistä paremmin. Ranskassa viime viikolla hyväksytty laki kieltää supermarketeilta myymättä jääneen ruoan tuhoamisen. Myymättä jääneet elintarvikkeet pitää lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, eläinten rehuksi tai kompostoitavaksi.

Käyttökelpoisten elintarvikkeiden heittäminen roskikseen on erittäin huonoa hallintoa ja eettisesti kyseenalaista

Kansanedustajat ovat ryhtyneet valmistelemaan vastaavaa lakialoitetta myös Suomeen. He uskovat, että laki voisi vaikuttaa koko elintarvikeketjuun niin, että ylijäämäruoka voisi hyödyttää paremmin esimerkiksi vähävaraisia. Ranskan mallissa ainakin suurten markettien olisi ryhdyttävä yhteistyöhön hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa.

Tanus ja Laukkanen muistuttavat, että leipäjonot ovat kasvaneet kaikkialla Suomessa. Heidän mielestään käyttökelpoisten elintarvikkeiden heittäminen roskikseen on erittäin huonoa hallintoa ja eettisesti kyseenalaista.

Molemmilla kansanedustajilla on mittava käytännön kokemus ruoka-apujärjestöistä. Tanus on ollut pitkään mukana Pelastusarmeijan toiminnassa. Laukkanen puolestaan sai vuonna 2011 sosiaalineuvoksen arvonimen toiminnastaan Hyvä Arki ry:n puheenjohtajana. Järjestö jakaa päivittäin ruokaa vähävaraisille Espoossa.

– On mietittävä huolella, miten myymättä jääneitä elintarvikkeita voidaan suunnata nykyistä paremmin esimerkiksi ruoka-apujärjestöjen jaettavaksi, Laukkanen sanoo.

Tanuksen mukaan myös pienemmät elintarvikeliikkeet voisivat omalla alueellaan lahjoittaa myymättä jääneitä elintarvikkeita tarvitseville.

Järjestöt ovat saaneet kauppojen ylijäämäruokaa paremmin jakoon sen jälkeen, kun Elintarviketurvallisuusvirasto lievensi pari vuotta sitten ehtoja siitä, millaisilla päivämäärillä ja kenen vastuulla ruokaa voidaan jakaa. Silti käyttökelpoista ruokaa päätyy edelleen runsaasti jätteeksi. Hyvällä lainsäädännöllä käytäntöjä voitaisiin yhä reippaasti tehostaa.

 

 

 

Ylös