KD Nuorten varapj Jyri Soria: Espanjan kaksipuoluejärjestelmä murtuu

25.5.2015 klo 20:20 Ulkomaat KD Lehti

– Espanjan alue- ja kuntavaalien tulos johtaa suuriin muutoksiin, ennustaa KD Nuorten varapuheenjohtaja Jyri Soria.

– Pitkään kestänyt kaksipuoluejärjestelmä murtuu. Oikeistolaisen Kansanpuolueen (Partido Popular) ohelle on kasvanut keskustalainen puolue Ciudadanos (Kansalaiset), joka söi ääniä sekä Kansanpuolueesta että Sosialistiselta Työnväenpuolueesta (Partido Socialista Obrero Español), kertoo Jyri Soria.

Espanjan poliittiseen karttaan tuli näissä vaaleissa myös kommunistinen puolue Podemos (”Pystymme”), joka vie muut vasemmistopuolueet pois poliittiselta kentältä.

– Vaikka Kansanpuolue jatkaa edelleen Espanjan suurimpana puolueena sen suosio on laskenut jyrkästi, ja se on menettänyt kannatuksestaan 11 prosenttiyksikköä. Kansanpuolue jäi koko maassa jäi 27 prosenttiin. Taustalla on pääministeri Rajoyn kehno kausi sekä korruptioskandaalit puolueen ympärillä, analysoi KD Nuorten varapuheenjohtaja Jyri Soria.

Vaalien yllättävin pelaaja oli Ciudadanos, joka kolmessa kuukaudessa kasvatti kannatuksensa nollasta 6,55 prosenttiin.

Toiseksi suurimpana puolueena on Sosialistinen Työväenpuolue (Partido Socialista Obrero Español, PSOE), joka keräsi 25 prosenttia äänistä.

Kommunistinen puolue Podemos lähti eri paikkakunnille erilaisilla yhteisillä listoilla, jotka keräsivät runsaasti ääniä ympäri Espanjaa. Podemos selvästi vei Yhdistyneen Vasemmiston (Izquierda Unida) kannatuksen mukaansa.

Vaalien yllättävin pelaaja oli 2005 perustettu Ciudadanos, joka kolmessa kuukaudessa kasvatti kannatuksensa nollasta 6,55 prosenttiin.

– Kun ottaa huomioon, että puolueella ei ollut listoja kaikissa maakunnissa voidaan todeta, että se on nopeimmin kasvanut puolue näissä vaaleissa, Jyri Soria kertoo.

Ciudadanos tulee Kataloniasta, mutta se ei aja katalaanien itsenäisyyttä kuten kiihkomieliset katalonialaiset nationalistit. Puolueen motto on ollut: ”Katalonia on kotini, Espanja on maani ja Euroopan unioni on tulevaisuuteni.”

– Tämä alue- ja kuntavaalien tulos on pohja, jonka päälle rakennetaan nyt Espanjan parlamenttivaaleja. Ne pidetään syksyllä. Poliittiseen keskustaan kuuluva Ciudadanos saattaa olla mieluisin yhteistyökumppani tulevalle hallitusmuodostajalle. Viidessä kuukaudessa kasvanut puolue voi näin ollen toimia avainpuolueena tulevissa vaaleissa, sanoo espanjalaistaustainen Jyri Soria.

 

Ylös