Suurin yllätys: Soini luovutti valtiovarainministerin salkun Stubbille

27.5.2015 klo 16:03 Politiikka Samuli Rissanen

Hallituksen loppuinfon suurin yllätys liittyi ministerisalkkujen jakoon. Timo Soinille aseteltu valtiovarainministerin salkku menikin Kokoomuksen Alexander Stubbille. Soini tunsi enemmän intohimoa ulko- ja eurooppaministerin salkkua kohtaan.

Hallitusneuvottelijoiden loppuinfon suurin yllätys liittyy tulevan hallituksen ministerisalkkujen jakautumiseen puolueiden kesken. Perussuomalaisten Timo Soini ei tarttunutkaan valtiovarainministerin painavaan salkkuun vaan tunsi enemmän intohimoa ulko- ja eurooppaministerin tehtäviä kohtaan.

Ministerisalkkuja ei tällä kertaa haluttu jakaa pelkän marssijärjestyksen perusteella vaan kunkin kolmen S:n omat intohimot otettiin huomioon

Pääministeriksi huomenna eduskunnan myötävaikutuksella mitä suurimmalla todennäköisyydellä valittava Keskustan Juha Sipilä kertoi, että Soinille annettiin aikaa pohtia valintaansa. Soinin valinta vahvistui eilen illalla.

– Jätimme tarkoituksella aikaa tähän pohdintaan, Sipilä kertoo.

Hänen mukaansa ministerisalkkuja ei tällä kertaa haluttu jakaa pelkän marssijärjestyksen perusteella vaan kunkin kolmen S:n omat intohimot otettiin huomioon.

– Kun tätä tehdään neljä vuotta, on tärkeä, että löytyy intohimoa omaa aluetta kohtaan. Alexille tuli sitten talousasiat ja Timolle ulkosuhteet, Sipilä kertasi.

Ministerien määrä vähenee, mutta alkuperäisenä tavoitteena olleeseen 12 ministerisalkkuun ei päästy. Sipilä piti 14 ministeriä hyvänä kompromissina.

Keskusta rohmuaa ministerisalkuista kuusi. Juha Sipilän pääministerisalkun lisäksi puolue saisi elinkeinoministerin, ympäristö- ja liikenneministerin, perhe- ja perusturvaministerin, maa- ja metsätalousministerin sekä kunta- ja uudistusministerin salkut.

Perussuomalaisille ja Kokoomukselle saivat molemmat 4 ministerisalkkua.

Soinin tahtoman ulko- eurooppaministerin salkun lisäksi perussuomalaiset saavat oikeus- ja työministerin, puolustusministerin sekä sosiaali- ja terveysministerin salkut.

Kokoomus sai valtiovarainministerin lisäksi opetus- ja kulttuuriministerin, sisäministerin sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministerin salkut.

 

Ylös