Räsänen ja esikunta päättävät urakkansa sisäministeriössä

29.5.2015 klo 10:17 Politiikka Samuli Rissanen

Ilmassa on sekä haikeutta että iloa, kun sisäministeri Päivi Räsänen esikuntineen luovuttavat valtansa ja työvälineensä seuraajilleen sisäministeriössä.

Uusi hallitus ministereineen nimitetään tehtäviinsä tänään. Samalla se tarkoittaa kuluneen hallituskauden ministereille ja heidän esikunnilleen vallasta luopumista. Vallan merkit eli työvälineet, kannettavat tietokoneet, padit ja puhelimet luovutetaan takaisin tänään.

Hallituskauden aikana avustajille kertynyt tietotaito hyödyttää eduskuntaryhmää vielä jatkossakin

Sisäministeriöön siirtyy avokonttorin kautta Kokoomuksen Petteri Orpo esikuntineen. Tulevalla hallituskaudella ministerin esikuntaa on nykyistä vähemmän, sillä kolmen S:n hallitus säästää myös valtiosihteerien, erityisavustajien ja hallinnollisten avustajien palkkauksesta.

Valtiosihteeri Marjo Anttoora ja sisäministeri Päivi Räsäsen erityisavustajina viimeisessä vaiheessa toimineet Sonja Falk, Markus Kalmi, Soili Haverinen ja Iina Mattila sekä suunnittelijan tehtävässä toiminut Emilia Tapaninen palkittiin työstään eduskuntaryhmässä eilen. Moni heistä oli päätynyt ministeriöön joko KD:n eduskuntaryhmän tai europarlamentaarikkona vuosina 2009-2014 toimineen Sari Essayah’n Brysselin toimiston kautta.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman kiitti ”upeaa tiimiä”, joka toi ryhmälle vahvistusta neljän vuoden ajan.

Sisäministeri Päivi Räsänen kertoi, että oli saanut hallituskauden aikana runsaasti positiivista palautetta esikunnastaan muiden hallituspuolueiden edustajilta. Räsänen uskoi, että hallituskauden aikana avustajille kertynyt tietotaito hyödyttää eduskuntaryhmää vielä jatkossakin. Ainakin erityisavustajat Markus Kalmi ja Sonja Falk jatkavat ryhmäkanslian palveluksessa.

Esikunnan läksiäisissä oli aistittavissa haikeutta. Tiimi oli hitsautunut yhteen ja tehnyt riuskasti työtä neljän vuoden ajan. Yhdessä myönnettiin, että vallasta luopuminenkin tekee kipeää. Raskasta, sisäministerin salkkua kantaneen Räsäsen avustajat olivat kysyttyjä tietolähteitä ja toimijoita.

Alusta lähtien valtiosihteerin vaativassa tehtävässä sisäministeriä monissa tilanteissa sijaistanut Marjo Anttoora tekee myös paluuta kotiseudulleen Sastamalaan.

– Siitä on yli 14 vuotta, kun tulin ensimmäistä kertaa eduskuntaryhmän kokoukseen, hän kertoi ryhmälle.

Tämä päivä onkin varmuudella esikunnalle haikeiden jäähyväisten päivä.

Ylös