Katainen: Edellisen hallituksen säästöt olivat suuremmat kuin nykyisen

30.5.2015 klo 11:05 Politiikka Samuli Rissanen

Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen muistutti, että edellinen hallitus teki 6,5 miljardin suuruiset säästöt. Sotesta muodostui kuitenkin ”pirullinen ongelma.”

Vuosi Euroopan komission tehtävissä ei ole muuttanut Suomen pääministerinä 2011-2014 toimineen Jyrki Kataisen näkemystä Suomen talouden tilasta. YLE:n Ykkösaamun (30.5) haastattelema Katainen sanoi, että Suomen ongelmat näyttävät Brysselistäkin katsottuna liittyvän elinkeinoelämän rakennemuutoksen ja heikon maailmantalouden suhdanteen yhteisvaikutukseen.

Kokoomusta kymmenen vuotta luotsannut Katainen kertoo kokeneensa vuosi sitten, että ”oli antanut aivan kaikki, mitä lähtee.”

Katainen puolusti edellisen hallituksen toimintaa muistuttamalla, että hänen vetämänsä kuuden puolueen hallitus sai tehtyä 6,5 miljardin säästöt. Se on enemmän kuin mihin nykyinen hallitus on tällä hetkellä sitoutunut.

Kataisen johtama hallitus nojasi komission ja valtiovarainministeriön ennusteisiin. Säästöpäätöksillä kyettiin vaikuttamaan siihen, että Suomi ei joutunut kertaakaan  liiallisen alijäämän menettelyyn. Se tarkoittaa, että Suomen pitäisi raportoida talousratkaisunsa EU:lle, joka voisi rankaista Suomea tukirahojen menettämisellä.

Tällä hetkellä Suomi kuitenkin rikkoo EU-sopimusta nimenomaan liiallisella budjettialijäämällään. Kataisen mukaan tilanne juontuu siitä, että kasvuennusteet ovat kerta toisensa jälkeen pettäneet. Rakennemuutoksen kourissa kamppaileva Suomi ei ole päässyt mukaan edes muun Euroopan hauraaseen kasvuun. Talousennusteita on pitänyt korjata vain alaspäin.

– Siinä mielessä maali on liikkunut koko ajan, hän sanoo.

Vaikka edellistä hallitusta on Kataisen mielestä parjattu tarpeettomastikin, hän myöntää, että tärkeissä rakenneuudistuksissa epäonnistuttiin. Varsinkin sote-uudistus päätyi kategoriaan ”pirulliset ongelmat.” Hallituksen näkökulmasta kansalaisten palvelut olisivat olleet etusijalla, mutta niistä lähtökohdista rakennetut mallit törmäsivät perustuslakiin ja kuntien itsemäärämisoikeuteen.

Katainen ehti luotsata Kokoomusta liki kymmenen vuotta. Hän kertoo kokeneensa vuosi sitten, että ”oli antanut aivan kaikki, mitä lähtee.” Komissiossa työtahti on pysynyt tuntimäärin mitaten samana kuin pääministerinä, mutta Katainen on kokenut, että voi nyt keskittyä paremmin koko Eurooppaa koskeviin talouskysymyksiin. Tulevaisuuden suunnitelmiin ei kuulu kotimaan politiikkaan palaaminen.

– Ei, se ei näytä kovin todennäköiseltä, Brysselissä perheineen viihtyvä Katainen kertoo.

 

Ylös