Valtiosihteeri Marjo Anttoora sijaisti ministeriä ja varmisti viestien kulun

8.6.2015 klo 13:35 Politiikka Samuli Rissanen

Sisäministeri Päivi Räsäsen valtiosihteerinä toiminut Marjo Anttoora pitää valtiosihteerijärjestelmän etuna sitä, että poliittinen tahtotila ja viestit välittyvät asioiden valmistelussa eteenpäin.

Pohjolan Sanomien (7.6.) haastattelema entinen valtiosihteeri Marjo Anttoora ihmettelee, miten uusi hallitus aikoo selvitä vain muutamalla valtiosihteerillä.

Tällaisena aikana saa olla onnellinen, jos töitä löytyy. Ei tässä ole entisellä valtiosihteerilläkään varaa patsastella

Anttooran mukaan valtiosihteerit ovat tarpeellisia.

– Se näkyy eniten kansainvälisissä tilanteissa, joissa odotetaan poliittista edustusta. Niihin ei yleensä ole lähetetty erityisavustajaa, ellei heidän rooliaan sitten muuteta, Anttoora sanoo.

Tehtävä korostui erityisesti Kristillisdemokraattien tapauksessa, kun ministereitä oli vain yksi. Anttoora edusti ministeriä, kun tämä ei ehtinyt paikalle.

Anttoora ei kuitenkaan usko, että virkamiesvalta kasvaa poliittisten avustajien vähentyessä. Hän muistuttaa, että ministeri johtaa, mutta jatkossa ministeriä voi olla vaikea tavoittaa. Valtiosihteerijärjestelmän etu onkin Anttooran mukaan juuri siinä, että poliittinen tahtotila on valmistelussa tiedossa ja viesti kulkee.

Valtiosihteerin tehtävistä toukokuun lopulla vapautunut Anttoora kertoo Pohjolan sanomille etsivänsä nyt uutta työtä. Vuosien kiivaan työputken jälkeen hän on palannut kotiseudulleen Sastamalaan. Teologi ja varatuomari sanoo lähtevänsä liikkeelle nöyrin mielin.

– Tällaisena aikana saa olla onnellinen, jos töitä löytyy. Ei tässä ole entisellä valtiosihteerilläkään varaa patsastella, hän toteaa.

Valtiosihteerin meriitti on ollut kovaa valuuttaa työmarkkinoilla. Moni nyt tehtävänsä jättänyt valtiosihteeri on saanut työtarjouksia tai palannut entisiin tehtäviin. Anttoora on tehnyt työuransa pääosin politiikan parissa, ensin Räsäsen kansanedustaja-avustajana, sitten KD-ryhmän lainsäädäntösihteerinä ja huipennuksena ministerin valtiosihteerinä.

Nyt hän kertoo kuitenkin, ettei työtarjouksia ole sadellut. Anttoora epäilee, ettei pienen puolueen ex-valtiosihteerin tausta tasoita tietä työmarkkinoille.

Ylös