Saattohoitoa ei vielä osata riittävästi Suomessa

9.6.2015 klo 08:39 Kotimaa Kristiina Kunnas

– Suurin ongelma näyttäisi ammattilaiselle olevan kohdata potilas ja hänen omaisensa, sanoo Terhokodin johtava ylilääkäri Juha Hänninen. Yle uutisoi saatto-hoidon osaamisen laahaavan Suomessa muuta Eurooppaa jäljessä.

”Palliatiivinen hoito tarkoittaa parantumattomasti sairaan aktiivista kokonaisvaltaista hoitoa siinä vaiheessa, kun parantavan hoidon mahdollisuuksia ei enää ole.”

”Parantumattomasti sairas saattaa tarvita pitkäaikaista, jopa vuosia kestävää oireita lievittävää hoitoa. Palliatiivisen hoidon päämääränä on kuolevan ja hänen läheistensä mahdollisimman hyvä elämänlaatu muistaen, että kuolema on elämään kuuluva normaali tapahtuma.”

Lainaukset ovat Teija Riikolan ja Juha Hännisen artikkelista Käypä hoito -sivustolla.

Pahin tilanne on silloin, kun kuoleva kärsii pahoista peloista ja sietämättömistä kivuista.

– Parantumattomasti sairaan hoidossa lievitetään oireita ja kärsimystä lääkkein ja henkisellä tuella. Oireenmukaista hoitoa tulee antaa kaikille vakavasti sairaille ja kuoleville. Arviolta kaksi kolmasosaa kuolevista syöpäpotilasta tarvitsee elämänsä kahden-kolmen viimeisen kuukauden aikana erikoistunutta oireenmukaista kotihoitoa ja joka kolmas saattohoitoa viimeisten elinviikkojensa aikana, Riikola ja Hänninen toteavat.

Yle uutisoi maanantaina 8. kesäkuuta, että saatto-hoito osaaminen laahaa Suomessa muuta Eurooppaa jäljessä. Hoitajat ja lääkärit eivät ole saaneet yhdenmukaista opetusta kuolevien kohtaamiseen ja lääkitsemiseen.

Pahin tilanne on silloin, kun kuoleva kärsii pahoista peloista ja sietämättömistä kivuista.

Saattohoidolla tarkoitetaan ajanjaksoa ja tilannetta, jossa potilaalla ei ole toivoa paranemisesta ja elinaikaa arvioidaan olevan enää päiviä tai viikkoja, korkeintaan muutama kuukausi.

Suomessa kuollaan terveyskeskuksen vuodeosastolla, hoivakodissa tai kotihoidossa. Hoito ei kuitenkaan vastaa aina potilaan tarpeita, Ylen uutinen perustelee.

– Suurin ongelma näyttäisi ammattilaiselle olevan kohdata potilas ja hänen omaisensa. Ei osata keskustella heidän kanssaan surullisista ja vaikeista asioista. Myöskään kipulääkettä ei aina osata tai uskalleta annostella riittävästi, sanoo saattohoitoon erikoistuneen Terhokodin ylilääkäri Juha Hänninen.

– Toisin kuin esimerkiksi Britanniassa, meillä ei ole selkeätä saattohoitojärjestelmää tai koulutussuunnitelmaa sairaanhoitajan, lähihoitajan eikä lääkärin koulutuksessa. Jos saattohoito ei ole asianmukaista, tarkoittaa se sitä, että potilas joutuu viimeisinä hetkinään kärsimään tarpeettomasti.

European Pain in Cancer -vertailussa vuonna 2007 Suomi sijoittui häntäpäähän siinä, kuinka kivunlievityksessä oltiin onnistuttu.

Hännisen mukaan ongelmia löytyy myös asenteista.

– Saatetaan ajatella, ettei enää kannata, kuolee kohta kuitenkin.

Juha Hänninen kertoo puhuneensa saattohoidon tärkeydestä jo yli 20 vuoden ajan, mutta vasta viime vuosina sitä on alettu kehittää Suomessa.

Lähteet:
www.kaypahoito.fi ”Kuolevan potilaan oireiden hoito”
yle.fi/uutiset ”Ei enää kannata, kuolee kohta kuitenkin” – Saattohoitoon kaivataan läsnäoloa ja oikeaa annostelua (Laura Savolainen 8.6.2015)

 

Ylös