Räsänen tuohtui: Turvapaikanhakijoiden sisäiset siirrot pahentavat ihmissalakuljetusta

12.6.2015 klo 13:57 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit ovat vastustaneet EU-maihin pyrkivien turvapaikanhakijoiden sisäisiä siirtoja maasta toiseen. Se lisäisi ihmissalakuljetusta ja merkitsisi sitä, että EU-komissio saisi lisää päätösvaltaa Suomen maahanmuuttopolitiikassa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen muistuttaa, että Suomen linja on tähän asti ollut selkeä Välimeren alueelle tulevien turvapaikanhakijoiden siirtämiseen Kreikasta ja Italiasta muihin jäsenmaihin.

Hallitus on istunut vasta 14 päivää ja jo nyt se on valmis tämän keskeisen periaatteen murtamaan

– Emme ole kannattaneet turvapaikanhakijoiden sisäisiä siirtoja Euroopassa vaan kantamme on ollut se, että jokainen maa vastaa omalle alueelleen tulleiden turvapaikanhakijoiden tutkinnasta.

Räsänen kertoo hämmentyneensä, kun kuuli, että Suomi kuitenkin saattaisi asettua kannattamaan komission esitystä sisäisistä siirroista. Hallituksen mukaan Suomen viime vuosien pakolaiskiintiöihin sisällytettäisiin Kreikasta ja Italiasta siirrettäviä turvapaikanhakijoita.

Räsänen muistuttaa, että tähän asti Suomi on johdonmukaisesti torjunut ehdotukset turvapaikanhakijoiden sisäisistä siirroista EU-maasta toiseen.

– Hallitus on istunut vasta 14 päivää ja jo nyt se on valmis tämän keskeisen periaatteen murtamaan, Räsänen kirjoittaa tämänpäiväisessä (11.6.) blogissaan.

Aiempi periaate painotti kiintiöpakolaisten ottamista. Räsäsen mukaan kiintiöpakolaisjärjestelmän kautta voidaan auttaa kaikkein hädänalaisimpia ihmisiä, sillä he ovat usein niitä, joilla ei olisi varaa kalliisiin ihmissalakuljettajien järjestämiin reitteihin.

Kyse on myös turvallisuudesta ja kustannuksista: Kiintiöpakolaiset valikoidaan suoraan pakolaisleireiltä ja sijoitetaan kuntiin. Heidän osaltaan turvallisuusselvitykset tehdään jo lähtömaassa. Turvapaikanhakijat taas sijoitetaan vastaanottokeskuksiin, mikä myös tuo enemmän kustannuksia valtiolle. Heistä käytännössä suurin osa palautetaan kotimaihinsa, kun todetaan, että he eivät täytä kansainvälisen suojelun edellytyksiä.

Turvapaikanhakijoiden sisäiset siirrot puolestaan lisäävät laittoman maahantulon vetovoimaa ja samalla ruokkivat edelleen ihmissalakuljettajien järjestäytynyttä rikollisuutta.

– Siksi vetoa Suomen hallitukseen, että se pysyisi oman hallitusohjelmansa linjassa ja ottaisi selkeän kielteisen kannan komission ehdotukseen, Räsänen vetoaa.

 

Ylös