Sari Essayah: ”Ihmissalakuljettajat hyötyvät päätöksestä”

13.6.2015 klo 07:07 Politiikka Kristiina Kunnas

– EU-komission tavoittelemat turvapaikanhakijoiden sisäiset siirrot saavat aikaan ihmissalakuljetuksen kiihtymisen entisestään. Kaikkein heikoimmassa asemassa olevien oikeudet  huonontuvat, sanoo kansanedustaja Sari Essayah.

Suuren valiokunnan kristillisdemokraattijäsen Sari Essayah pyrki vastustamaan EU-komission esittämää päätöstä. Hän ehdotti valiokunnassa, että Suomen pitäisi neuvostossa vastustaa Italian ja Kreikan hyväksi toteutettavien kansainvälistä suojelua koskevien väliaikaisten toimenpiteiden käyttöönottamista.

Nyt tehtävä päätös on täysin väärä vastaus vakavaan ongelmaan.

– Ehdotin tätä lausumaksi muun muassa esityksen oikeusperustaan (SEUT 78(3)) liittyvien epäselvyyksien, kuten hätätilamekanismin kriteerien täyttymisen ja toimenpiteiden oikeasuhtaisuuden vuoksi.

– Lisäksi ehdotin lausumaa siksi, että tämä menettely synnyttää riskin vakavan rikollisuuden, kuten hmiskaupan ja ihmissalakuljetuksen, lisääntymisestä, Essayah toteaa.

Essayah jäi kuitenkin lausumatoiveessaan yksin.

Suuren valiokunnan kokouksen ulkopuolella nähtiin hämmentyneitä perussuomalaisten kansanedustajia, jotka joutuivat toteamaan toimittajille, ettei mitään kommentoitavaa ole.

– Hallitus on istunut kaksi viikkoa, ja jo nyt se pyörtää ohjelmansa päätöksiä, Essayah ihmettelee.

– Tämä vain entisestään kiihdyttää salakuljetusta samaan aikaan kuin kaikkein heikoimmassa asemassa olevien oikeudet huonontuvat.

Essayah on Kristillisdemokraattien ajaman kiintiöpakolaisten määrän kasvattamisen kannalla.

– Kiintiöpakolaiset Suomi pääsisi itse valitsemaan. Kun taas turvapaikanhakija saapuu, ei ole mitään tietoa hänen lähtökohdistaan.

– Vastaanottokeskuksista ihmiset voivat voivat liikkua vapaasti, vaikka muihin Pohjoismaihin. Jos turvapaikanhakija päätyy Norjaan tai Ruotsiin, ei häntä palauteta sieltä lähtömaahansa tai EU:tulomaahan, vaan Suomeen, Essayah kummeksuu.

– Näin vastaanottokeskuksiin saapuvat ihmiset voivat voivat liikkua vapaasti, vaikka muihin Pohjoismaihin. Jos turvapaikanhakija päätyy Norjaan tai Ruotsiin, ei häntä palauteta sieltä lähtömaahansa tai EU:tulomaahan, vaan Suomeen. Eli nyt kumotaan myös voimassa olevaa Dublin-säännöstä, Essayah kummeksuu.

Essayah muistuttaa myös turvallisuusriskien lisääntymisestä.

– Olen sitä mieltä, että nyt tehtävä päätös on täysin väärä vastaus vakavaan ongelmaan, Essayah sanoo.

 

 

 

 

Ylös