”Perussuomalaiset taipuivat maahanmuuttopolitiikassa EU:n linjalle”

17.6.2015 klo 10:14 Politiikka Samuli Rissanen

Päivi Räsäsen hämmästelee perussuomalaisten taipumista maahanmuuttopolitiikassa EU:n linjalle. Hänen mielestään oma linja pitäisi säilyttää paineenkin edessä. Räsänen itse ui omalla ministerikaudellaan vastavirtaan ja äänesti kumoon Bulgarian ja Romanian Schengen-jäsenyyden.

Räsänen kirjoittaa tämänpäiväisessä (17.6.) blogissaan, että maahanmuuttopolitiikka koki haaksirikon, kun Suomen hallitus taipui eilen EU:n sisäministerikokouksessa enemmistön kantaan eikä vastustanut hanketta turvapaikanhakijoiden uudelleensijoittamisesta.

Kun Bulgariaa ja Romaniaa yritettiin työntää Schengen-jäseniksi, jouduin puolustamaan kantaani niin hallituksen sisällä kuin neuvoston kokouksessa altavastaajana

Räsänen ihmettelee, ettei hallituksen maahanmuuttopoliittinen linja kestänyt edes ensimmäistä kuukauttaan, vaikka perussuomalaisille juuri tämä oli keskeinen vaaliteema. Hän muistuttaa, Suomen hallitukset ja eduskunnat ovat tähän asti johdonmukaisesti torjuneet ehdotukset turvapaikanhakijoiden sisäisistä siirroista EU-maasta toiseen. Nyt, kun perussuomalaiset pääsivät hallitusvastuuseen, on tämä periaate yllättäen murtunut.

– Miksi perussuomalaiset ei suurena hallituspuolueena pysty puolustamaan linjaansa, kun kristillisdemokraatit onnistui pienenä hallituspuolueena, entinen sisäministeri kysyy.

Räsänen tietää kokemuksesta, että paine neuvoston kokouksessa voi olla kova.

– Mutta silti pitää säilyttää oma linjansa, hän sanoo.

Tästä Räsäsellä on omaa kokemusta sisäministerivuosiltaan, kun Bulgariaa ja Romaniaa yritettiin työntää Schengenin jäseniksi, vaikka ne eivät täyttäneet vapaan liikkuvuuden alueelle asetettuja ehtoja. Entinen sisäministeri paljastaa, että joutui puolustamaan kantaansa niin hallituksen sisällä kuin neuvoston kokouksessa altavastaajana. Räsäsen linja piti ja vähitellen myös suuret EU-maat, Saksa ja Ranska, tulivat samalle kannalle.

Räsänen vetoaakin yhä pääministeri Juha Sipilään, jotta tämä oikaisisi Suomen linjan, kun asia tulee EU-päämiesten pöydälle kesäkuun lopussa.

Ylös