KD irtisanoutui populistisesta ja henkilöön käyvästä oppositiopolitiikasta

17.6.2015 klo 09:24 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit jäivät eilen ainoana oppositioryhmänä puolustamaan pääministeri Juha Sipilää, jonka sidonnaisuuksista käytiin eduskunnassa eilen kiivas keskustelu.

Ministerien sidonnaisuuksien julkistaminen vaalikauden alussa herättää aina intohimoja oppositiossa, mutta pääministeri Juha Sipilän rahoitusomaisuuksista käytiin eilen poikkeuksellisen kiivas väittely. Räväkän ja monipolvisen keskustelun päätähti Sipilä pysyi itse hiljaa, mutta etenkin Sdp:n riveistä kummasteltiin, miksi pääministeri ei ilmoita arvopaperiomaisuutensa arvoa.

Puolustan tässä pääministeri Sipilää, joka on antanut sidonnaisuusilmoituksensa lain edellytykset täyttäen–Päivi Räsänen

Sidonnaisuusilmoituksessaan Sipilä kertoi, että hänellä on ”merkittävä rahoitusomaisuus tallennettuna Nordea ja OP:n tarjoamiin sijoitusinstrumentteihin.” Sipilä omistaa lisäksi kiiinteistöjä, kuten omakotitalot Sipoossa ja Kempeleessä sekä metsätilat Oulussa ja Muhoksella.

Omistustensa tarkkaa arvoa Sipilä ei kuitenkaan kertonut. Sdp:n kansanedustaja Timo Harakka arveli kuitenkin, että pääministerin ilmoittamat 75 000 euron pääomatulot viittaavat miljoonien sijoitusvarallisuuteen. Oppositiosta kummasteltiin sitä, että häpeääkö Sipilä runsasta omaisuuttaan vai onko ”välttelevän” ilmoituksen taustalla merkittävää verosuunnittelua.

Kristillisdemokraatit irtisanoutuivat opposition hampaisiin joutuneen Sipilän kritiikistä. Puheenjohtaja Päivi Räsänen piti Sipilää koskevia vihjailuja ikävinä ja asiattomina.

– Haluan irtisanoutua tällaisesta populistisesta ja henkilöön käyvästä oppositiopolitiikasta.

– Puolustan tässä pääministeri Sipilää, joka on antanut sidonnaisuusilmoituksensa lain edellytykset täyttäen, tarkistaen myös oikeuskanslerilta sen riittävyyden, Räsänen sanoi.

KD:n kansanedustaja Sari Essayah puolestaan piti Sdp:n Timo Harakan esittämiä veronkierto-epäilyjä kummallisina.

– Täytyy sanoa, että edustaja Harakalla oli vähän erikoinen käsitys näistä kapitalisaatiosopimuksista, kun hän niitä lähtee jonkunlaiseen veronkiertoon rinnastamaan.

Essayah’n mukaan kapitalisaatiosopimuksia markkinoidaan tällä hetkellä paljon monille suomalaisille.

– Oikeastaan voisi sanoa, että ne ovat kalliita niille, jotka lähtevät niihin sijoittamaan.

 

Ylös