Mitä näet edessäsi, Päivi Räsänen?

19.6.2015 klo 06:59 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtajalla on takanaan 20 vuotta politiikassa, joista neljä ministerinä. Yli 10 vuoden pesti puoluejohtajana päättyy elokuussa. Räsänen kertoo olevansa avoin uusille haasteille ja vaativille tehtäville.

Takanasi on yli 20 vuotta politiikassa ja yli 10 vuotta puoluejohtajana. Mitä näet edessäsi?

Olen juuri tullut valituksi kuudennelle kaudelle kansanedustajaksi ja haluan panostaa siihen täysillä.

Erityisesti neljän vuoden hallitusvastuu on tuonut sellaista osaamista, kokemusta ja verkostoja, joita haluan käyttää puolueen ja isänmaamme parhaaksi.

Olen edelleen erittäin motivoitunut ja innokas yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Erityisesti  neljän vuoden hallitusvastuu on tuonut sellaista osaamista, kokemusta ja verkostoja, joita haluan käyttää puolueen ja isänmaamme parhaaksi. Olen siksi avoin myös uusille haasteille ja vaativille tehtäville.

Millaiseksi puolueeksi Kristillisdemokraatit on mielestäsi muokkautunut puheenjohtajakautesi aikana? 

Uskottavaksi, yhteistyökykyiseksi ja luotettavaksi vastuunkantajapuolueeksi.

Olemme edelleen vahvasti arvopuolue kristillisten arvojen puolesta, mutta samalla olemme laajentaneet osaamistamme monelta politiikan sektorilta ja näin kehittyneet myös yleispuolueena.
Missä koet onnistuneesi ja missä kohtaa jäit tavoitteistasi? 

Puoluetoiminta on aina yhteistyötä eikä mikään onnistuminen ole yhden ihmisen ansiota. Viimeisen kymmenen vuoden aikana puolueemme on vaikuttanut suomalaisessa yhteiskunnassa enemmän kuin historiansa aikana.

Tänä aikana merkittävimmät saavutukset olivat pääsy hallitukseen ja siinä vaikuttaminen, painavan ministerisalkun hoitaminen ja myös onnistuneet vaaliliittoneuvottelut europarlamenttivaaleissa 2009, jonka seurauksena puolueellamme oli oma edustaja Brysselissä.

Tavoitteemme oli saada vaalivoitto tämän vuoden eduskuntavaaleissa ja hallitusasema. Nämä jäivät saavuttamatta.

Miten puolueen puheenjohtajuus on muovannut sinua ihmisenä? 

Olen kiitollinen näistä vuosista, olen saanut tehdä työtä mahtavan joukon, ihanien ihmisten kanssa, oppinut paljon vastuunkantamisesta ja johtamisesta.

En koe, että tämä aika olisi syvimmiltään ”muovannut minua ihmisenä”. Olen sama Päivi kuin sitä ennenkin. Ja työ jatkuu saman puolueväen kanssa.

KD:lla on ollut verrattain pitkäaikaisia puheenjohtajia. Mistä se mielestäsi kertoo?

Varmasti tätä voidaan pohtia monestakin näkökulmasta. Jokainen puheenjohtajakausi on kuitenkin ollut varsin erilainen ja on vaikea sanoa, löytyykö tälle joku yhdistävä selitys. Puoluetta repiviltä isoilta riidoilta on vältytty.

Näyttää siltä, että puoluekokouksen puheenjohtajakisaan ei ole tunkua, mutta varapuheenjohtajuuksista kilpaillaan. Näin on ollut usein aiemminkin. Miksi näin?

Vaikea sanoa – sama tilanne on kyllä ollut monella muullakin puolueella, esimerkiksi Vihreillä tai Rkp:lla tänä vuonna.

Toivon, että näemme Savonlinnassa reilua kilpailua johtopaikoista. Olen iloinen siitä, että varapuheenjohtajaehdokkaita on ilmaantunut runsaasti ja puheenjohtajaksi on ilmoittautunut ainakin yksi ehdokas.

Onko KD tällä hetkellä paitsiossa, hyvissä tarkkailuasemissa vai ratkaisijan roolissa? Entä millaisena näet Kristillisdemokraattien tulevaisuuden Suomessa?

Kristillisdemokraatteja tarvitaan tulevaisuuden Suomessa. Oppositioasema tarjoaa mahdollisuuden kirkastaa puolueen omaa linjaa, varsinkin kun erottaudumme nyt linjaltamme mu– ista oppositiopuolueista.

Meillä on takanamme neljä raskasta vastuun kantamisen vuotta ja näen edessämme neljä kasvun vuotta. Luotan siihen, että uudella puoluejohdolla yhdessä eduskuntaryhmämme kanssa on erinomaiset mahdollisuudet viedä puolueen kannatus uuteen nousuun. Sen eteen myös itse teen täysillä työtä.

 

Kristillisdemokraattien puheen­johtajat:
• Olavi Päivänsalo 1958–1964
• Ahti Tele 1964–1967
• Eino Sares 1967–1970
• Olavi Majlander 1970–1973
• Raino Westerholm 1973–1982
• Esko Almgren 1982–1989
• Toimi Kankaanniemi 1989–1995
• Bjarne Kallis 1995–2004
• Päivi Räsänen 2004–2015
Ylös