Jouko Jääskeläinen: Euroopalla ja Israelilla kohtalonyhteys terrorismin torjumisessa

22.6.2015 klo 13:44 Ulkomaat Kristiina Kunnas

– Iranin mahdollinen ydinase ja Iranin yhteydet terrorismiin ovat
Lähi-idän polttavimpia ongelmia, arvioi Israelin ulkoministeriön Euroopan osaston vetäjä Sammy Revel.

Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston puheenjohtaja Jouko Jääskeläinen oli kieliopintojen vuoksi Israelissa. Matkansa aikana hän vieraili suomalaisryhmän kanssa myös maan ulkoministeriössä.

– Iranin mahdollinen ydinase ja Iranin monet yhteydet terrorismiin ovat Lähi-idän polttavimpia ongelmia, arvioi Israelin ulkoministeriön Euroopan osaston vetäjä Sammy Revel suomalaisryhmälle.

– Asian tekee hyvin monimutkaiseksi ja ongelmalliseksi se, että Iran tukee eri terroristiryhmiä Lähi-idässä. Näiden joskus toisilleen vihamielisten ryhmien yhteinen nimittäjä on Israelin vastustaminen, Revel huomauttaa.

Syyrian raja-alueista käytävät taistelut uhkaavat myös druusien asemaa ja henkeä.

Jääskeläinen toteaa, että kansainvälisen yhteisön tärkeä tehtävä juuri nyt olisi tukea Jordanian ja Egyptin vakautta. ISIS ja muut radikaalit ryhmät tavoittelevat niitä Syyrian alueita, jotka rajoittuvat Jordaniaan ja Israeliin.

– Jos ISIS ja Al Nusra onnistuvat hankkeissaan, on edessä merkittäviä riskejä, Jääskeläinen varoittaa.

Viime päivinä on käynyt ilmi, että Syyrian raja-alueista käytävät taistelut uhkaavat myös druusien asemaa ja henkeä.

– Israel on varautunut antamaan jonkinlaista apua tälle puolen miljoonan hengen vähemmistölle, mutta ei ota heitä suoraan omalle alueelleen, Jääskeläinen kertoo.

Hänen mukaansa Euroopalla ja Israelilla on kohtalonyhteys terrorismin torjumisessa.

– Siksi olisi tavattoman tärkeää lisätä ja vahvistaa tätä yhteistyötä sekä ymmärtää Lähi-idän politiikan suuri kuva. Israel on osoittautunut alueen selkeästi vakaimmaksi valtioksi ja demokratiaksi, Jääskeläinen muistuttaa.

Euroopan maiden suhtautumisessa Israeliin on eroja maiden sisällä ja maiden välillä. Kuvaa häiritsevät erilaiset boikotit ja muut Israelia heikentämään tarkoitetut operaatiot, jotka saavat myös kannatusta näissä maissa.

– Valitettavasti Euroopan maiden johtotasolla ei oikein löydy sellaista otetta, että yksiselitteisesti torjuttaisiin nämä ideat, Jouko Jääskeläinen sanoo.

– Palestiinalaiskysymyksen osalta ongelmana on se, että palestiinalaishallinto hakee itselleen apua mieluummin YK:n ja kansainvälisten järjestöjen kautta. Käytännössä tämä lisää epäluuloja
alueella ja vähentää rauhan mahdollisuuksia, kun suorat neuvottelut eivät toimi, Jääskeläinen arvioi.

 

 

Ylös