UNICEF varoittaa: Kansainvälinen yhteisö pettämässä miljoonat lapset

23.6.2015 klo 06:09 Politiikka KD Lehti

UNICEFin mukaan miljoonat lapset ovat jäämässä syrjään edistyksestä. Lähes puolet maailman köyhimmistä on lapsia, vaikka lasten osuus maailman koko väestöstä on vain kolmannes.

Kansainvälinen yhteisö pettää miljoonat lapset, ellei se uusissa kehitystavoitteissaan keskity kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin lapsiin, UNICEF varoittaa. YK:n lastenavun järjestön mukaan miljoonat lapset ovat jäämässä syrjään edistyksestä.

Suomi nipistää kaikkein köyhimmiltä leikatessaan kehitysapua radikaalisti.

Järjestön tuore raportti Progress for Children: Beyond Averages käsittelee lapsiin liittyviä vuosituhattavoitteita. Vuosituhattavoitteiden asettamisesta sovittiin YK:n Millennium-kokouksessa  2000, ja niiden takaraja on kuluva vuosi. Päätös uusista tavoitteista köyhyyden vähentämiseksi tehdään YK:n huippukokouksessa syyskuussa 2015.

Lähes puolet maailman köyhimmistä ihmisistä ovat lapsia, vaikka lasten osuus maailman koko väestöstä on yksi kolmannes.

– Vuosituhattavoitteet auttoivat maailmaa toteuttamaan suuria edistysaskeleita, mutta näyttivät myös, kuinka monia lapsia olemme jättäneet jälkeen, toteaa UNICEFin pääjohtaja Anthony Lake.

Raportti korostaa sitä, miten tärkeää köyhyyden vähentämisessä on tavoittaa heikoimmassa asemassa olevat lapset.

Koulun ulkopuolelle jääneiden lasten määrä väheni 45 prosenttia vuosien 1999 ja 2012 välillä – 106 miljoonasta 58 miljoonaan. Samalla erot rikkaiden ja köyhien lasten kouluun pääsyssä supistuivat. Maailmassa on kuitenkin edelleen lukuisia maita, joissa edistys ei ulotu köyhimpiin lapsiin.

– Heikoimmassa asemassa oleviin täytyy panostaa erityistoimenpitein, jotta kaikki lapset pääsevät kouluun. Kun koulutus saadaan ulottumaan kaikkein köyhimpiin, se hidastaa myös väestönkasvua, sillä koulutetuilla äideillä on pienemmät perheet, toteaa Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.

Jos heikoimmassa asemassa olevia lapsia ei tavoiteta, seuraukset voivat olla dramaattisia.

Ennusteiden mukaan nykyisellä kehitysvauhdilla vuoteen 2030 mennessä noin 119 miljoonaa lasta kärsii edelleen aliravitsemuksesta ja puoli miljardia on ilman vessaa, mikä riskeeraa lasten terveyden. Myöskään vuosituhattavoite saada pienten lasten kuolemat vähennettyä kahteen kolmasosaan ei nykytahdilla toteudu vielä kymmeneen vuoteen.

– Vahva talouskasvu ei todistettavasti ole nostanut mukanaan kaikkein köyhimpiä. Onkin todella valitettavaa, että Suomi nipistää juuri kaikkein köyhimmiltä leikatessaan kehitysapua radikaalisti, Hetemäki toteaa.

 

 

Ylös