”Rangaistuksen on vastattava teon vakavuutta”

25.6.2015 klo 18:22 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustajan Sari Tanuksen mielestä Tapanilan joukkoraiskauksesta annetut tuomiot eivät vastanneet teon suurta moitittavuutta.

Tanus päätyikin tekemään tämänpäiväisessä eduskunnan täysistunnossa suullisen kysymyksen Tapanilan joukkoraiskauksesta annetuista tuomioista.

Seksuaalirikos on erittäin vakava ja tuomittava ihmisen koskemattomuutta vastaan tehty rikos

Tanuksen mielestä Helsingin käräjäoikeuden tiistaina antamat tuomiot osoittivat jälleen sen, että seksuaalirikoksia koskeva lainsäädäntö ja oikeuskäytäntö eivät vastaa näiden tekojen suurta moitittavuutta.

– Seksuaalirikos on erittäin vakava ja tuomittava ihmisen koskemattomuutta vastaan tehty rikos, joka on omiaan aiheuttamaan uhrille merkittävää ja pitkäaikaista fyysistä sekä henkistä vahinkoa

– Gynekologina tapaan näitä uhreiksi joutuneita tyttöjä ja naisia ja tiedän, miten hirveä ja uhrin loppuelämään vaikuttava rikos tämä on, Tanus kertoi.

Silti seksuaalirikoksia koskeva lainsäädäntö sekä niistä annetut tuomiot ovat oikeusjärjestelmäämme suhteutettuna kuitenkin erittäin lieviä. Esimerkiksi rangaistukset omaisuuteen kohdistuvista rikoksista voivat olla huomattavasti kovempia.

Tanus kysyikin hallitukselta, miten se aikoo varmistaa, että seksuaalirikoksista annettavat rangaistukset ovat oikeudenmukaisessa suhteessa teon vakavuuteen ja tuomittavuuteen.

– Toisin sanoen, miten rangaistukset saadaan ankarammiksi, hän kysyi

Kristillisdemokraatit ovat ottaneet kantaa laajalla rintamalla Tapanilan raiskaustapaukseen. Esimerkiksi puheenjohtaja Päivi Räsänen hämmästeli eilisessä blogikirjoituksessaan (24.6.), kuinka joukkoraiskauksesta voi saada ainoastaan ehdollisen tuomion.

Räsänen piti merkillisenä myös sitä, että tapauksen saama julkisuus lievensi tuomiota. Huomiota herättää myös tuomion kirjoitustapa. Perusteluissa todettiin, ettei teko ollut erityisen nöyryyttävä. Se on joukkoraiskauksen uhrin kokemusta ja teon tuomittavuutta vähättelevä kirjaus.

Räsänen vetoaakin erityisesti oikeusministeri Jari Lindströmiin, että hän ottaa asian pöydälle pikimmiten.

– On huolehdittava, että rikoksista annettavat rangaistukset ovat oikeudenmukaisessa suhteessa teon moitittavuuteen. Uhrin oikeusturvan on oltava aina ensisijalla.

 

 

Ylös