Yökerho palaa takaisin kirkoksi Helsingissä

28.6.2015 klo 09:30 Kotimaa Kristiina Kunnas

Yökerho palautuu kirkkokäyttöön ensi toukokuussa, kun Luther-kirkon remontti on valmis.

Helsingin ydinkeskustassa yökerhosta kirkkokäyttöön palaavan Luther-kirkon työmaa alkaa syksyllä. Rakentamiseen menee reilut puoli vuotta.

– Kirkon käyttöönottojuhlaa vietetään helluntaina 15. toukokuuta. Fredrikinkadulla sijaitsevasta kirkosta on tarkoitus tehdä matalan kynnyksen paikka, jonne on helppo poiketa, kertoo Martti Haverinen.

Martti Haverinen valittiin Luther-kirkon vastaavaksi työntekijäksi. Työparina ja Luther-kirkon teologina  on oma vaimo. Soili Haverinen toimi viime syksystä lähtien hallituskauden loppuun sisäministeri Päivi Räsäsen erityisavustajana.

Kun Sley myi kiinteistön vakuutusyhtiölle 1989, kuultiin kohu-uutinen. Entiseen kirkkoon avattaisiin yökerho.

Luther-kirkon remontti on mittava. Saneerauksen pääurakoitsijana on Rakennus Oy Antti J. Ahola. Helsinkiläinen 60 työntekijän yritys on toteuttanut monia toimisto- ja julkisten rakennusten peruskorjauksia. Näiden joukossa on ollut myös useita kirkkorakennuksia.

Kirkkorakennus palaa aiemmille omistajilleen. Nyt sitä hallinnoi Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys (Sley), joka rakensi kirkon 1894 Helsingin Kamppiin.

Kun Sley myi kiinteistön vakuutusyhtiölle 1989, kuultiin kohu-uutinen. Entiseen kirkkoon avattaisiin yökerho. Viimeisten parinkymmenen vuoden aikana kiinteistössä toimi eri yökerhoja.

Luther-kirkon saneeraus maksaa kolmisen miljoonaa euroa. Sley rahoittaa hankkeen myymällä entiset toimitilansa Helsingin Lastenkodinkujalla. Evankeliumiyhdistyksen keskustoimisto muutti keväällä takaisin Luther-kirkon yhteyteen. Ensimmäisen toimisto- ja kokoontumistilansa Sley rakennutti Kampissa sijaitsevalle tontille jo 1878.

Sley on evankelisen herätysliikkeen keskusjärjestö ja Suomen ev.lut. kirkon virallinen lähetysjärjestö. Evankeliumiyhdistys järjestää toimintaa ympäri Suomea.

 

Ylös