Tuula Portin lauloi esikoislevyn

3.7.2015 klo 07:48 Kotimaa Kristiina Kunnas

Juuri ilmestynyt esikoisäänite yllätti tuoreen levylaulajan itsensäkin. –  Pitkäaikainen haave toteutui, iloitsee Tuula Portin.

Tuula Portin ajeli maaliskuisena iltapäivänä kotiin töistä. Hän havahtui ajatukseen, että 50-vuotis-päivään on enää vajaa vuosi.

Tuo viidenkymmenen virstanpylväs oli ollut mielessä jonkinlainen kiinnekohta. Kunpa siihen mennessä saisi toteutettua pitkäaikaisen haaveen: oman levyn.

Studiossa meillä oli tosi hauskaa, hyvä yhteys keskenämme, leppoisaa, välillä hervotontakin!

– Kuitenkaan ei ollut oikein aikaa eikä uskallusta, Tuula Portin tunnustaa.

– On niin paljon hyviä laulajia. Ajattelin, ettei ole järkeä lähteä sinne mukaan yrittämään.

Samalla mieleen nousi, että jos ei nyt niin ei kenties koskaan. Jos ei uskalla yrittää, haave jää ehkä tässä elämässä toteuttamatta.

– Niinpä soitin musiikkipäällikkö Harri Heleniukselle, naapuripitäjän miehelle, hän kertoo.

Tuula asuu perheineen Riihimäellä, Helenius Hausjärvellä.

Harri Helenius käski laulamaan pätkän jostain laulusta. ”Ootko valmis tekemään keikkoja? Jos, niin lähdetään tekemään äänite.”

Kaikki tapahtui niin pikavauhtia, että esikoislevy ilmestyi heinäkuun ensimmäisenä päivänä. Ensikeikatkin ovat jo takana.

Viisikielisen laulukirjan kappaleet ovat olleet Tuulalle erityisen läheisiä. Levylle valikoitui hänen rakkaimpia laulujaan Viisikielisestä. Myös virret ovat lähellä sydäntä: hän haaveili omasta virsilevystä jo ennen kuin Samuli Edelmann oli tehnyt omansa.

Muusikko Olli Heleniuksella sattui huhtikuussa olemaan väljää kalenterissaan. Hän lähti tuottamaan Tuulan levyn.

– Ja tekikin ihanat, raikkaat sovitukset, Tuula kiittelee.

– Musiikillisesti pääsin hyvään seuraan. Studiossa meillä oli tosi hauskaa, hyvä yhteys keskenämme, leppoisaa, välillä hervotontakin!

Uutuuslevyä kuunnelleet ovat antaneet kiitosta Tuulan kauniinkuulaasta äänestä ja uudenkuuloisista sovituksista.

Tuula on koko ikänsä nauttinut laulamisesta, vaikkei esiintymistilanteissa olekaan aina ollut omalla mukavuusalueellaan. Hän oli jo pikkutyttönä kuorossa syntymäkaupungissaan Lapualla. Pekka Simojoen perustamassa EtCetera-kuorossa Tuula lauloi 1990-luvun lopusta lähtien kunnes sairaalan viikonloppupäivystykset torppasivat esiintymismahdollisuudet. Laulutunteja hän on ottanut sekä Riihimäellä että aikoinaan Espoossa Raita Karpon oppilaana.

Perhe on kova musisoimaan. Haastattelua tehtäessä aviomies Ismo Portin on Aliina-tyttären kanssa konsertissa ja Emilia-tytär miehensä Mikaelin kanssa laulamassa ystäviensä häissä.

– Levyni on perintö myös lapsilleni. Äidistä jää tällainen jälki ja hengellinen muisto, Tuula pohtii.

Tuula Portin teki ensiesiintymisensä juhannuskonferenssissa Keuruulla, jossa hän lauloi juhannuspäivänä Gospel-rekalla.

Tarkoituksena on kiertää esiintymässä mahdollisimman monilla hengellisillä kesäjuhlilla ja syksyn tullen seurakuntien tilaisuuksissa.

Arjessa päivätyö vie suuren osan tuoreen levylaulajan ajasta. Tuula työskentelee sairaalasielunhoitajana Kanta-Hämeen keskussairaalassa. Esikoistytär Emilia asuu miehensä kanssa Lohjalla, mutta kotona ovat vielä tytär ja poika.

– Tässä iässä alkaa olla tilaa omien unelmien toteuttamiselle.

– Mutta kyllä tämä oli yllätys ja uskonhyppy. Kokeilin kepillä jäätä ja näin kävi!

– Nyt jännittää mitä levylleni tapahtuu ja miten se otetaan vastaan.

 

Tuula Portin: Risti vain jäljelle jää, Viisikielisen lauluja, CD-levy, Medusa Production 2015.

Tuula Portin Facebookissa: Tuula Portin – Polvi

Ylös