Sokerivaara: Lisättyä sokeria syödään liikaa

13.7.2015 klo 07:35 Kotimaa KD Lehti

WHO on huolissaan ihmisten sokerinsaannista ja suosittelee kaikille ikäryhmille lisätyn sokerin vähentämistä ruokavaliossa. Suomalainen suuryritys Valio lähtee mukaan haasteeseen ja lisää vähempisokeristen välipalojen valikoimaa.

Suomalaisten sokerinsaanti herättää keskustelua, ja kuluttajat toivovat lisää vähempisokerisia vaihtoehtoja ruokapöytään. Valio vastaa kuluttajien toiveisiin ja kasvattaa vähempisokeristen välipalojen valikoimaa. Valion tavoitteena on puolittaa valmistamiensa maitopohjaisten välipalatuotteiden, erityisesti jogurttien, sokeripitoisuus vuoteen 2020 mennessä.

Taloustutkimuksen sokeritutkimuksen mukaan joka toinen suomalainen vähentäisi sokerin käyttöä tai välttäisi sitä.

– Sokeritietoisuus on vahva trendi maailmalla ja Suomessa. Tutkimusten mukaan puolet eurooppalaisista pyrkii vähentämään sokerinkäyttöä.Haluamme tarjota ratkaisuja kuluttajien tarpeisiin ja otamme siksi sokerin tuotekehityksemme polttopisteeksi entistäkin voimallisemmin, Valion markkinointijohtaja Elli Siltala Valiolta sanoo.

Kuluttajien toiveet suhteessa sokeriin ja muihin makeutusaineisiin vaihtelevat. Se mikä sopii yhdelle, ei ole hyvä toiselle. Sokeri hyväksytään paremmin osana herkuttelua, mutta peruselintarvikkeissa sokeria halutaan vähentää.

Taloustutkimuksen sokeritutkimuksen (maaliskuu 2014) mukaan joka toinen suomalainen vähentäisi sokerin käyttöä tai välttäisi sitä. Valion teettämässä välipaloihin ja ruoanlaittoon liittyvässä tutkimuksessa (NEPA Snacking and Cooking Product Tree Study 2014) reilu viidennes vastaajista valitsi sokerin parhaaksi makeutusaineeksi sen luonnollisuuden vuoksi. Noin kolmannes vastaajista sanoi kiinnittävänsä huomiota sokerin määrään elintarvikkeissa ja toivovansa, että markkinoilta löytyisi vähempisokerisia vaihtoehtoja. 14 prosenttia vastaajista halusi minimoida sokerin ja kaloreiden määrän ja valitsi siksi keinomakeuttajat parhaaksi makeutusvaihtoehdoksi.

WHO on huolissaan ihmisten sokerinsaannista ja suosittelee kaikille ikäryhmille lisätyn sokerin vähentämistä ruokavaliossa. Tämänhetkinen suositus on, että päivittäisestä energiansaannista enintään 10 % tulisi lisätystä sokerista. WHO on ehdottanut jopa tiukempaa, viiden prosentin kriteeriä sokerinsaannille.

Finravinto 2012 -tutkimuksen mukaan Suomessa aikuisten sokerinsaanti on juuri suositusten rajoissa (9–10 %), mutta lapsista jopa 80 % käyttää suosituksiin nähden liikaa sokeria (Aino-Maija Elorannan väitöstutkimus 2014).

Valio on jo edelläkävijä vähemmän sokeria sisältävissä tuotteissa. Kolmannes Suomessa myytävistä Valion maitopohjaisista välipalatuotteista on sokeroimattomia tai sisältää vähintään 30 % vähemmän lisättyä sokeria tavanomaisiin välipalatuotteisiin verrattuna.

– Meillä on erinomainen lähtötilanne kansainvälisesti verrattuna. Tästä on hyvä jatkaa, ja uskomme, että osaamisemme vähempisokeristen mutta silti maukkaiden tuotteiden valmistamisessa on myös vientivaltti, Elli Siltala sanoo.

Valio aloittaa sokeritalkoot laajentamalla vähemmän lisättyä sokeria sisältävien välipalojen valikoimaa niin aikuisille kuin lapsille sekä viestimällä tuotteiden sisältämästä sokerista entistä selkeämmin esimerkiksi pakkausmerkinnöissä ja verkkopalvelussa.

Syyskuussa Valio tuo kauppoihin uudet vähempisokeriset jogurtit. Valiojogurtti rahkaisessayhdistyvät runsasproteiininen rahka ja vähempisokerinen jogurtti. Tarjolle tulee lusikoitavia jogurtteja sekä trendikkäitä juotavia jogurtteja.

Ylös