EPP suuntaa liberaalimmaksi

15.7.2015 klo 08:37 Uutiset KD Lehti

Irlannissa järjestettiin kansanäänestys sukupuolineutraalista avioliitosta toukokuun lopulla. Äänestys päättyi perinteisen avioliiton tappioon. Euroopan kansanpuolue EPP:n jäsenpuolue Fine Gael oli pääministeri Enda Kennyn johdolla kannattamassa perinteisen avioliiton alasajoa. Kysymys herää onko EPP Euroopan kristillisdemokraatit vai liberaali keskusta-oikeisto?

Historiallisesti EPP syntyi kristillisdemokraattien ja kristillisten arvojen ympärille. Edelleenkin EPP:n perusarvoihin kuuluvat joulukuussa 2012 hyväksytyn periaateohjelman mukaan ”Ihmiselämän arvo kaikissa sen olemassaolon vaiheissa, vapaus ja vastuu, tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus, totuus, solidaarisuus ja subsidiariteetti-periaate. Kristillinen ihmiskuva on näiden arvojen lähtökohta..” Ihmiselämää tulee suojella ”sen alusta luonnolliseen loppuun saakka”. Tällä lauseella EPP irtisanoutuu abortista ja eutanasiasta. Ihmetystä herättää se miten kauaksi joidenkin jäsenpuolueiden arvot ovat irtautuneet EPP:n suuresta linjasta. Fine Gael kampanjoi sukupuolineutraalin avioliiton puolesta. Puoluesihteeri Asmo Maanselkä kertoo EPP:n historiasta.

– EPP syntyi vuonna 1976 kristillisdemokraattisten puolueiden ympärille. EU laajeni nopeaan uusilla jäsenvaltioilla 70-luvulta lähtien. Mukaan tulivat Britannia, Kreikka, Tanska, Espanja ja Portugal, joiden vahvat sosiaalidemokraattiset puolueet kasvattivat sosialistien etumatkaa myös Euroopan parlamentissa.
– Sosialistit voittivat vaalit vuonna 1979 vain neljällä edustajalla. Sosialistien välimatka säilyi vuosien 1984, 1989 ja 1994 europarlamenttivaaleissa.

EU:n laajentuessa EPP menetti valtansa sosialistileirille, koska keskustaoikeisto oli jakautunut kristillisdemokraattien EPP-ryhmän ja konservatiivien kesken. Voittaakseen sosialistit EPP:n piti kasvaa kristillisdemokraattien perinteisen Keski-Euroopan kannatusalueen ulkopuolella. Suuri muutos tapahtui vuonna 1991.

– Vuonna 1991 keskustaoikeistolaiset puolueet muodostivat EPP-ED ryhmittymän. Se merkitsi yhteistä puoluetta kristillisdemokraateille ja oikeistolaisille. EU:n laajentuessa itään lähes kaikki keskustaoikeistolaiset puolueet hyväksyttiin mukaan EPP:hen.
– Laajentunut EPP- puolue on kyennyt voittamaan 2000-luvulla kaikki Euroopan parlamentin vaalit.
– Oikeistolaiset puolueet lupasivat lupasivat säilyttää EPP:n henkisen ytimen joka rakentuu edelleen kristillisdemokratialle. Edelleen EPP:n kristillissosiaalinen ulottuvuus näkyy periaateohjelmia myöten. Nyt tuo kristillisten arvojen ydin on koetuksella useiden maiden puolueiden liberalisoituessa.

Ylös