Kansanedustaja Antero Laukkanen: Leikkaukset kehitysyhteistyöstä kylmää kyytiä kansalaisjärjestöille

10.8.2015 klo 10:01 Politiikka Ismo Portin

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen ihmettelee kehitysyhteistyövarojen suurta leikkausta ja nopeaa aikataulua.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä teki kesäkuun lopulla kirjallisen kysymyksen kansalaisjärjestöjen tekemästä yhteistyöstä. Ensimmäisenä allekirjoittajana oli kansanedustaja Antero Laukkanen. Hallitusohjelmaan on kirjattu mittavat leikkaukset kehitysyhteistyöhön.

– Saimme kirjalliseen kysymykseemme vastauksen, joka on kylmää kyytiä kansalaisjärjestötoiminnalle, Laukkanen totesi KD-Kompassi -radio-ohjelmassa viime lauantaina 8. elokuuta.

 

Hallituksen leikkaukset kehitysyhteistyöhön käytettävistä varoista iskevät kipeästi nimenomaan kansalaisjärjestöjen tekemään työhön.

Laukkanen täsmentää, että hallituksen leikkaukset kehitysyhteistyöhön käytettävistä varoista iskevät kipeästi nimenomaan kansalaisjärjestöjen tekemään työhön. Yhtenä monista iskun saaneista hän mainitsee Kirkon Ulkomaanavun.

Laukkanen ihmettelee merkittävien, jopa kymmenien prosenttien leikkauksien nopeaa aikataulua. Hän näkee, että toteutuessaan ne merkitsisivät kansalaisjärjestöjen 40-50 vuoden aikana rakennettujen kehitysyhteistyön toimintamahdollisuuksien alasajoa monelta osin.

– Kansalaisjärjestötyömme on maailmanlaajuisesti arvostettua. Se on aivan huikeata, sitä tullaan ympäri maailmaa ihailemaan ja katsomaan – miten valtio ja kansalaisjärjestöt ovat tehneet yhteistyötä, Laukkanen summaa.

– Suomi rakentaa sairaaloita, kouluja, lastenkoteja  – ja on tehokkuudessaan aivan huippuluokkaa. Nyt tämä työ ajetaan alas. Se tarkoittaa työttömyyttä Suomessa, työttömyyttä ulkomailla, se tarkoittaa köyhien maiden kurjistumista. Sillä on valtavat vaikutukset. Tästä en olisi säästänyt.

Myös Kristillisdemokraattien puoluehallitus otti kantaa kehitysyhteistyövarojen leikkaukseen viime lauantain kokouksessaan.

– Kristillisdemokraattien puoluehallitus haluaa uutta kohdentamista kehityspolitiikan leikkauksiin. Kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyömäärärahojen leikkaukset on peruttava. Leikkaukset merkitsevät jopa 43% säästöpainetta monille järjestöille, puoluehallituksen kannanotto toteaa.

– Järjestöjen ruohonjuuritasolle suuntautuva kustannustehokas työ on tärkeää myös pakolaisongelmien ennalta ehkäisemisessä. Kehitysyhteistyömäärärahaleikkaukset on suunnattava sellaisiin monenvälisiin hankkeisiin, joissa Suomen rahoitusosuus ei ole ratkaiseva, puoluehallitus linjaa kannanotossaan.

 

Ylös