Essayah’n Kreikan kolmatta tukipakettia vastustava lausumaehdotus ei saanut kannatusta muilta puolueilta

13.8.2015 klo 16:49 Politiikka KD Lehti

Kristillisdemokraatit ei tue Kreikan kolmatta lainaohjelmaa. Sari Essayah’n tukipakettia vastustava lausumaehdotus ei saanut muilta kannatusta Suuressa valiokunnassa.

Kansanedustaja Sari Essayah on Kristillisdemokraattien edustaja  Suuressa valiokunnassa. Hän teki kokouksessa Kreikan kolmatta tukipakettia vastustavan lausumaehdotuksen. Muiden puolueiden edustajat eivät kuitenkaan kannattaneet Essayah’n ehdotusta.

Esitetyt velkakestävyysarviot herättävät vakavia huolia Kreikan todellisesta kyvystä selviytyä korkeasta velkatasostaan ja bruttorahoitustarpeistaan.

Kristillisdemokraatit vastustaa Kreikan kolmatta tukipakettia. Esitetyt velkakestävyysarviot herättävät vakavia huolia Kreikan todellisesta kyvystä selviytyä korkeasta velkatasostaan ja bruttorahoitustarpeistaan.

Tämä on myös syy, miksi kansainvälinen valuuttarahasto IMF ei ole katsonut voivansa osallistua ohjelmaan, vaan on julkisuudessa esittänyt tarvetta lisävelkahelpotuksiin, jopa lainojen leikkauksiin.

– Velkakestävyysarviot lisäävät painetta ensimmäisen ja toisen lainaohjelman nykyisten ehtojen lisähuojennuksiin, joihin Suomen hallituksen kannassakin varaudutaan uuden ohjelman ensimmäisen väliarvion hyväksymisen jälkeen. Tällaisessa tilanteessa myös Suomen riskit kasvavat, mikä voi johtaa myös Suomen vastuiden kasvamiseen, mihin hallituskin näyttää jo ikävä kyllä varautuvan, Essayah toteaa.

KD:n mielestä Suomen on vastustettava myös Kreikan ensimmäisen ja toisen lainaohjelman velkojen nimellisarvon leikkaamista, koska muutoin Suomi vaarantaa omat vakuusjärjestelyt.

Kansanedustaja Sari Essayah’n mielestä tällaisessa tilanteessa olisi pitänyt edetä KD:n aiemmin esittämän mallin mukaisesti eli vapauttaa IMF:n voimassa ollut 17 miljardin euron lainaohjelma euromaiden maksamien Kreikalle kuuluvien SMP-tuottojen avulla.

– Tällöin olisimme saaneet tarvittavan lisäajan tarkastella Kreikan uudistusten toteutumista, Essayah toteaa.

Ylös