KD:n puoluesihteeri Maanselkä: ”Nyt on puolueen uudistumisen aika”

13.8.2015 klo 12:05 Politiikka Samuli Rissanen

Puoluesihteeri Asmo Maanselkä julistaa uuden ajan alkaneeksi puolueessa. Hän toivoo sen sisältävän kasvua, uutta virtaa ja uudenlaista tapaa tehdä politiikkaa.

Aika aikaansa kutakin. Puoluesihteeri Asmo Maanselkä on jo siirtynyt eduskuntavaaleja varten valitusta Rohkeus-iskulauseesta seuraavaan.

Nyt on Uuden aika. Tuore teema liittyy puolueen taitekohtaan, joka kulminoituu puoluekokouksen henkilövalintoihin. Puolueen pitkäaikainen puheenjohtaja Päivi Räsänen luovuttaa elokuun viimeisenä viikonloppuna viestikapulan seuraajalleen.

Kevään 2017 kuntavaaleista on määrä alkaa KD:n tulevien vaalivoittojen sarja.

Uuden puheenjohtajan ympärille tiimiydytään jo vahvasti: kymmenkunta KD:n näkyvää poliitikkoa kisaa varapuheenjohtajuuksista. Myös puoluevaltuuston puheenjohtajan paikasta käydään Savonlinnassa tiukka äänestys.

Maanselän mukaan ajankohtaisen iskulauseen taustalta löytyy ajatus siitä, että tuoreen puheenjohtajan myötä puolueelle avautuu mahdollisuus tehdä uudenlaista politiikkaa.

– Uudistumista on toki tapahtunut aiemminkin, mutta jollain tavalla se on jäänyt puolitiehen, Maanselkä arvioi.

Hänen mielestään Kristillisdemokraattien elokuun kannatuslukema (2,7%) osoittaa, että tarve politiikan uudistamiselle on ilmeinen.

– Ellemme saa uutta virtaa  ja uusia avauksia puolueeseen, emme me vanhat tekijätkään jaksa loputtomiin innostua.

Mutta minkälaista uudistumista puolue sitten tarvitsee?

Maanselän mielestä Kristillisdemokraattien on kyettävä tarjoamaan selkeitä, ihmisten arkielämää huojentavia ratkaisuja.

– Meidän on voitettava ihmisten luottamus ja murrettava kynnys äänestää meitä.

Tällä hetkellä suomalaiset pohtivat, minkälainen ihminen voi ylipäänsä äänestää KD:ta. Maanselkä on huolissaan puolueen samaistamisesta seurakunnaksi. Hänen mielestään se on vieraannuttanut myös seurakuntalaiset puolueesta.

– Kristillisdemokraateista on tultava puolue, jonka yhä useampi voi valita ensimmäiseksi, toiseksi ja kolmanneksi vaihtoehdokseen.

KD on saanut seurakunta-leiman Maanselän mukaan ansioitta.

Viime hallituskaudella Kristillisdemokraatit tekivät puheenjohtaja Päivi Räsäsen johdolla pitkäjänteistä hallituspolitiikkaa.

– Päivi teki puolueelle suuren palveluksen olemalla ainut hallituspuolueiden puheenjohtaja, joka kantoi vastuunsa alusta loppuun, vaikka kausi oli vaikea Kristillisdemokraateillekin.

– Vasemmisto ja Vihreät lähtivät hallituksesta ovet paukkuen, Maanselkä muistuttaa.

Kristillisdemokraatit olivat viime kaudella sateenkaarihallituksessa ja nyt punavihreässä oppositiossa. Yhteistyöhön on kyetty, mutta myös erottautumiseen on mahdollisuus.

– Me emme ole populistinen puolue, joten siihen kelkkaan emme sovi. Meidän on oltava viisaita ja rakentavia.

Vallitsevassa poliittisessa ja taloudellisessa tilanteessa se tarkoittaa sitä, että asioita on laitettava oikeaan tärkeysjärjestykseen ja mietittävä tarkoin painopisteet. Kristillisdemokraattien on myös kyettävä löytämään vaihtoehtoisia säästökohteita, sillä velkaantuminen ei voi jatkua nykytahtiin.

Puoluesihteeri odottaa puoluekokoukselta ja syksyltä paljon.

Uudelta puheenjohtajalta Maanselkä toivoo selkeää otetta.

– Toivon hänen todella johtavan puoluetta.

Käytännössä se tarkoittaa uusia poliittisia avauksia, sekä oppositioaseman ja kentän osaamisen hyödyntämistä.

Kristillisdemokraatit on ollut aina vaikuttajapuolue, mutta nyt on keskityttävä kasvamaan. Maanselän mielestä nykytilanteesta on vain yksi suunta: ylöspäin.

Kentällä on hänen mukaansa tällä hetkellä paljon revanssihaluja ja voitonnälkää. Kuntavaalien ehdokasrekrytointi onkin aloitettava jo puoluekokouksessa.

Kevään 2017 kuntavaaleista on määrä alkaa KD:n tulevien vaalivoittojen sarja.

KD:n puoluekokous pidetään Savonlinnassa 28.–29. elokuuta. Puolueelle valitaan puheenjohtaja ja kolme varapuheenjohtajaa perjantaina 28.8.
Ylös