Taantuva talous hallitsee Kristillisdemokraattien kesäkokousta

25.8.2015 klo 10:52 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kesäkokouksessa talous-ja työllisyyskysymykset ovat korostuneesti esillä. Sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman että puolueen puheenjohtaja Päivi Räsänen nostivat talouden ja työllisyyden kärkiteemaksi poliittisissa katsauksissaan.

Kristillisdemokraatit pitävät yhteiskuntasopimuksen kariutumista pahana takaiskuna. Östman muistutti, että Suomen heikentyneen kilpailukyvyn kohentaminen laskemalla yksikkötyökustannuksia viidellä prosentilla ei ollut mitenkään ylimitoitettu tavoite.

Östman muistutti, että samankaltaisella elinkeinorakenteella Sumen kanssa kilpaileva Ruotsi on menestynyt huomattavasti paremmin viime vuosina. Ruotsissa on alennettu tuloveroja, purettu kannustinloukkuja ja uudistettu työmarkkinoita.

Räsänen mukaan suomalaisia yrityksiä vaivaavaa kasvun puutetta ei paikata ainakaan leikkaamalla tutkimuksen ja innovaatioiden rahoitusta. Hallituksen kaavailemat leikkaukset tiputtavat Suomen OECD-maiden vertailussa aivan hännille.

– Leikkaukset tulisi kohdistaa tehottomiin yritystukiin innovaatiotukien sijaan, Räsänen sanoo.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja harmitteli myös yrittäjävähennyksen puuttumista hallituksen toimenpidevalikosta.

Räsänen piti kuitenkin hyvänä, ettei hallitus ole vastoin aiempia uhkauksiaan panemassa ehdollista kasvua näivettävää leikkauslistaa toimeen. Räsäsen mukaan uhka jää kuitenkin taustalle kummittelemaan. Hän pitää erityisen epäjohdonmukaisena sitä, että lapsilisien mittava leikkaus on yhä sisällytetty ehdolliseen säästölistaan.

– Lapsilisistä päättäminen ei kuulu työmarkkinapöytään.

 

Ylös