Suomen talouden ”kasvukäyrä” on tänä vuonna suora viiva

4.9.2015 klo 09:41 Kotimaa Samuli Rissanen

Tilastokeskuksen mukaan Suomi on sahannut taantuman rajamailla koko alkuvuoden. Valtiovarainministeriön kuluvan vuoden kasvuennuste on suurten pankkikonsernien synkentyneiden talousennusteiden mukainen: Suomen talous näyttää supistuvan tänäkin vuonna.

Valtiovarainministeriö, jonka suhdanne-ennusteisiin hallitus perustaa omat budjettiesityksensä, on päivittänyt oman arvionsa Suomen talouskehityksestä tänä ja ensi vuonna. VM:n ennuste näyttää liittyvän suurten pankkikonsernien synkentyneiden arvioiden joukkoon ja pudottaa kuluvan vuoden kasvuennusteen pakkasen puolelle.

Helsingin Sanomien (4.9.) saamien tietojen mukaan ministeriö arvioi uudessa, vielä julkaisemattomassa talousennusteessa, että kuluvan vuoden kasvu hyytyy 0,2 prosenttia miinukselle. Ensi vuodelle ministeriö ennustaa hentoista talouskasvua. Aiemmin jo Nordea, OP, Handelsbanken ja Aktia ovat ennustaneet Suomen talouden supistuvan tänä vuonna, mutta nousevan ensi vuonna niukkaan kasvuun.

Vielä alkukesästä Valtionvarainministeriö ennusti talouden kasvavan tänä vuonna. Synkistynyt ennuste sisältyy ensi viikolla julkistettavan budjettiesityksen pohjiin ja kasvattaa budjetin alijäämää.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen (4.9.) mukaan Suomen talous on matanut lähellä nollaa koko alkuvuoden. Sekä vienti että investoinnit ovat supistuneet vuoden takaisesta.

 

Ylös