KD:n ryhmäkanslian auskultoiva energiapakkaus Johanna Kosunen: Testaan rajojani triathlonissa

6.9.2015 klo 08:12 Kotimaa Samuli Rissanen

– Liikkuminen tukee työssä jaksamista, Johanna Kosunen vakuuttaa. Triathlon-suoritukseen lähtiessä ahdisti ja pelotti. Entisen kilpahiihtäjän, taitoluistelijan ja yleisurheilijan kuntopohja kesti kuitenkin rääkin, välineet pysyivät kunnossa, haavereita ei sattunut eikä paniikkia satojen muiden kanssa avovedessä kroolatessa tullut.

– Liikkuminen tukee työssä jaksamista, Johanna Kosunen vakuuttaa. Triathlon-suoritukseen lähtiessä ahdisti ja pelotti. Entisen kilpahiihtäjän, taitoluistelijan ja yleisurheilijan kuntopohja kesti kuitenkin rääkin, välineet pysyivät kunnossa, haavereita ei sattunut eikä paniikkia satojen muiden kanssa avovedessä kroolatessa tullut.

KD:n eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri Johanna Kosunen on triathlonisti, joka saa liikunnasta virtaa työhön ja opiskeluun.

Kristillisdemokraattien lainsäädäntösihteeri Johanna Kosunen, 27, joutui elokuun puolivälissä tiukan paikan eteen. Kuopion Tahkon Finntriathlonin täysmatkalle ilmoittautunut Kosunen ei ollut aiemmin osallistunut yhtä pitkään ja rankkaan kilpasuoritukseen.

Nautin omien rajojen testaamisesta

Edellisenä päivänä huimasi, pelotti ja ahdisti eikä syyttä: Triathlonin täysmatka pitää sisällään 3,8 kilometriä uintia avovedessä, 180 kilometriä pyöräilyä ja siihen päälle vielä maraton, eli reilut 42 kilometriä juoksua.

Kosusen ahdistus oli turha. Entisen kilpahiihtäjän, taitoluistelijan ja yleisurheilijan kuntopohja kesti rääkin, välineet pysyivät kunnossa, haavereita ei sattunut eikä paniikkia satojen muiden kanssa avovedessä kroolatessa tullut.

Kosusen suoritus kesti yli 12 tuntia.

– Vaikeita hetkiä oli ainoastaan siirryttäessä pyöräilystä juoksuun ja maratonin viimeinen kymmenen kilometriä, hän kertoo.

Kosusen suorituksiin yltää harva. Aikanaan huippu-urheilijan urastakin haaveillut nainen törmäsi lajin koviin realiteetteihin ja päätti sen sijaan keskittyä oikeustieteen opiskeluihin.

Syyskuun alussa vuorossa on tuomioistuinharjoittelun suorittaminen eli auskultointi, joka kestää vuoden päivät. Siksi ajaksi Kosunen jättää eduskunnan ja KD-ryhmän ja palaa kotiseudulleen Turkuun.

Tarkoitus on kuitenkin palata lainsäädäntösihteerin tehtävään vuoden 2016 syksyllä.

Kristillisdemokraattien työyhteisöön Kosunen päätyi Hämeenlinnan puoluekokouksen yhteydessä 2013. Puoluekokousta ennen hän oli tavannut europarlamentaarikkona vaikuttaneen Sari Essayah’n, jonka kotimaan harjoittelijaksi Kosunen ryhtyi samana syksynä.

Muutaman kuukauden työpestin jälkeen aukesi paikka Sauli Ahvenjärven eduskunta-avustajana. Vaalien jälkeen Kosusesta tuli KD:n eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri.

Oman koulutuksen mukainen tehtävänimike on mieleinen, vaikka käytännössä työtehtävät ryhmäkansliassa vaihtelevat tilanteen mukaan.

– Juristille on tärkeää nähdä, mistä lainsäädäntö on lähtöisin. Siksi eduskunta on ollut hyödyllinen näköalapaikka, hän kertoo.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä on myös tarjonnut pienen ja tiiviin työyhteisön edut.

– Kaikki tuntevat toisensa ja olen kokenut, että on päässyt itsekin tekemään ja vaikuttamaan.

Lounas- ja kuntosaliseuraakin ryhmäkanslian väestä löytyy aina.

Urheilukärpäsen purema Kosunen kiittelee vuolaasti eduskunnan tarjoamia hyviä liikuntamahdollisuuksia. Hän on käyttänyt säännöllisesti kuntosalia ja uskaltautunut mukaan eduskunnan miesvaltaiseen sählyporukkaan.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri Merja Eräpolun kanssa kaksikko on kannustanut muitakin  ryhmän edustajia ja työntekijöitä kokemaan liikunnan tuomaa iloa ja virtaa.

– Liikkuminen tukee työssä jaksamista. Kun on hyvässä kunnossa ja happi kulkee, työtunteihin tulee tehoa aivan eri tavalla, Kosunen kannustaa.

Kosunen on itse liikunnan tuoman terveyden, tarmon ja energisyyden perikuva. Nuorella raisiolaisella on juristin tutkinnon lisäksi opinnot vireillä Kauppakorkeakoulussa.

Politiikkakin kiinnostaa, mutta Kosunen antaa tulevaisuuden näyttää, mikä elämään poimituista päälinjoista alkaa vetämään.

– Jos päädyn tuomariksi, en todennäköisesti pyri mukaan politiikkaan, hän päättelee.

Triathlonistina Kosunen on vielä tuore tekijä. Takana on sprintti, kaksi puolimatkaa ja yksi täysmatka. Laji vaatii ajallisen panostamisen lisäksi satsauksia välineisiin. Kosunen hankki vuosi sitten kilpapyörän ja tämän kauden hankintoihin kuului märkäpuku.

– Aion jatkaa niin kauan, kun harrastus tukee muuta elämää ja tuntuu mielekkäältä. Nautin omien rajojen testaamisesta, hän sanoo.

 

Ylös