Kauppojen ylijäämäruoka ei ole käyttökelvotonta-voitaisiin jakaa köyhille

10.9.2015 klo 14:16 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskunnan köyhyysryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto ja varapuheenjohtaja Antero Laukkanen peräänkuuluttavat tehokkaita tapoja torjua köyhyyttä ja huono-osaisuutta. Kauppojen ruokahävikkiäkin voisi hyödyntää paremmin köyhien hyväksi. Köyhyysryhmä järjestetään pian seminaarin aiheesta.

Suomalainen yhteiskunta on yhä selvemmin jakaantunut hyväosaisiin ja huono-osaisiin. Kasvavat leipäjonot ovat kansallinen häpeä, jonka olemassaoloja ei tule hyväksyä.

Hyvää syömäkelpoista ruokaa päätyy kaatopaikalle

Samaan aikaan hyvää syömäkelpoista ruokaa päätyy kaatopaikalle.

– Näin ei voi jatkua, tämä on iso eettinen ongelma, eduskunnan köyhyysryhmän varapuheenjohtaja, Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen sanoo.

Eduskunnan Köyhyysryhmä aikookin järjestää aiheen tiimoilta hävikkiseminaarin eduskunnassa ti 22.9. klo 17.15–20. Laukkanen on Hävikki-seminaarin ideoija.

Hän haluaa herättää keskustelua, kuinka eri toimijoita voisi yhdistää siten, että syntyvä hävikki saataisiin paremmin niitä tarvitseville, pois heittämisen sijaan.

Keväällä Laukkanen ehdotti, että Suomessa otettaisiin mallia Ranskasta, missä ollaan parhaillaan säätämässä lakia, joka kieltää isoja marketteja käyttökelpoisen ruuan hävittämisen.

Laukkanen muistuttaa, että hävikkiruoka ei ole käyttökelvotonta.

Köyhyysryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto on samoilla linjoilla.

– On moraalisesti oikein antaa ylimääräinen ruoka yhteiskunnan köyhimmille ja turvaverkkojen läpi pudonneille. Elintarvikkeiden päätyminen roskikseen on myös iso ekologinen ongelma. Parhaassa tapauksessa köyhyyden vähentäminen, ruuan tehokas käyttö ja ilmastonmuutoksen torjuminen kulkevat käsi kädessä, hän sanoo.

Köyhyysryhmän puheenjohtajien mielestä lainsäätäjien on kuitenkin pyrittävä siihen, että perusturva on riittävällä tasolla ja jokainen apua tarvitseva saa tarvitsemansa avun, jottei kenenkään tarvitse turvautua leipäjonoon. Samaan aikaan on pohdittava lainsäädännöllisiä keinoja ennaltaehkäistä ruokahävikin syntymistä.

– Haluamme haluaa herättää keskustelua tehokkaista tavoista torjua köyhyyttä ja huono-osaisuutta eettisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla, Alanko-Kahiluoto ja Laukkanen toteavat.

 

Ylös