Palkansaajajärjestöt koolla – perjantain mielenilmaus aiheuttaa pohdintaa

14.9.2015 klo 11:23 Kotimaa Kristiina Kunnas

Perjantaina voi olla mahdotonta matkustaa junalla tai bussilla. Myös poliisit saattavat osallistua perjantain mielenosoituksiin. Palkansaajajärjestöt ovat tänään koolla päättämässä miten perjantain mielenilmauksessa toimitaan.

Moni palkansaajajärjestö päättää tänään, mihin toimiin ryhdytään perjantain mielenilmaukseen liittyen. Näyttää siltä, että Suomi seisahtuu lähes kokonaan.

Osa opettajista saattaa olla lakossa, joten koulujen ja päiväkotien toiminta ei ole varmaa. Ylioppilaskirjoitukset on toki rajattu lakon ulkopuolelle.

Suomen lentoemäntien ja stuerttien yhdistys SLSY, Auto- ja kuljetusalan liitto AKT ja muun muassa poliiseja edustava Pardia kokoontuvat pohtimaan toimiaan päivän aikana.

Mielenilmaus näyttäisi olevan seisauttamassa kaupunkien bussiliikenteen. Lentoliikenteeseen on tulossa ainakin viivästyksiä. Junaliikenteen pysähtymisestä kerrottiin jo eilen.
Palkansaajat ovat hermostuneet maan hallituksen kaavailemista työehtojen kiristyksistä.

Osa opettajista saattaa olla lakossa, joten koulujen ja päiväkotien toiminta ei ole varmaa. Ylioppilaskirjoitukset on toki rajattu lakon ulkopuolelle. Perjantaina kirjoitetaan suomea ja ruotsia, sillä vuorossa on toisen kotimaisen kielen pitkä ja keskipitkä oppimäärä.

Paperiliiton ja Puuliiton työnseisaus alkaa perjantaina aamukuudelta ja päättyy vuorokauden kuluttua lauantaiaamuna. Puuliiton työnseisauksen piirissä on 135 yritystä ja yli 10 000 työntekijää.

Kaikki ammattiliittolaiset eivät kuitenkaan vastusta hallituksen esityksiä. STT:n mukaan esimerkiksi toimihenkilöiden ammattiliitto Pron jäsenistä suurin osa vastustaisi hallituksen esityksiä, mutta viidennes kyselyyn vastanneista hyväksyi hallituksen esitykset eikä olisi valmis mihinkään vastustustoimiin.

 

Ylös