Pääministeri Sipilä: ”Hallitus puuttui tilanteeseen niillä keinoilla, jotka olivat käytettävissä”

16.9.2015 klo 21:44 Politiikka Samuli Rissanen

Pääministeri Sipilän korosti poikkeuksellisessa televisiopuheessaan, että Suomen tilanne on vakava ja hallituksen oli ryhdyttävä toimiin itse. Kaksi epäonnistunutta yritystä rakentaa yhteiskuntasopimusta opetti Sipilälle, että todellista valmiutta yhteiseen sopimiseen ei löytynyt.

– Suomen tilanne on vakava. Koin velvollisuudekseni ottaa uuden viestintätyypin käyttöön ja lähestyä teitä suoraan.

Näin pääministeri Juha Sipilä motivoi tämäniltaisen, historiallisessa katsannossakin poikkeuksellisen televisio- ja radiopuheensa.

Suomen taloustilanteen vakavuuden Sipilä kiteytti toteamalla, että talouskasvu on Euroopan alhaisinta ja valtio on velkaantunut miljoona euroa tunnissa lähes seitsemän vuoden ajan.

– Kansainvälinen talous on kasvanut, mutta Suomi ei ole päässyt siihen kyytiin, Sipilä kuvasi menetettyja asemia.

Hänen mukaansa Suomi nousee ainoastaan työllä. Talouskisassa suuren kaulan Suomeen ottanut Ruotsi menestyy etenkin korkeamman työllisyysasteen turvin.

– Suomalainen työ ja työllistäminen on tehtävä mahdollisimman nopeasti kannattavaksi, Sipilä totesi.

Yritysjohtajilta hän peräänkuulutti johtajuutta ja isänmaallisuutta.

Kaksi epäonnistunutta yritystä solmia yhteiskuntasopimus osoitti Sipilälle, että todellista valmiutta yhteiseen sopimiseen ei löytynyt. Hallituksen oli pakko ottaa ohjat tilanteessa, jossa työntekijät ja työnantajat ovat loitonneet kaus toisistaan.

Hallituksen työelämää koskevat toimenpiteet eivät Sipilänkään mukaan olleet optimaalisia, mutta julkisen sektorin palkkakustannuksia oli pakko hillitä.

– Hallitus puuttui tilanteeseen niillä keinoilla, joita sen oli mahdollista tehdä, Sipilä perusteli rankkaa arvostelua kohdanneita säästöpäätöksiä ja uudistuksia.

Sipilän mukaan työmarkkinajärjestöillä on vielä muutama päivä aikaa keksiä muita keinoja, joilla vaikeaksi koetut sunnuntailisien leikkaukset voitaisiin korvata.

Pääministerin mukaan muita keinoja olisivat esimerkiksi työpäivän pidentäminen 20 minuutilla tai lomarahoista luopuminen.

Pääministeri Juha Sipilä piti poikkeuksellisen puheensa YLE TV1:n ja Radio Suomen kanavilla.

Ylös