Etyjin puheenjohtaja Ilkka Kanerva jatkaa keskusteluja Ukrainasta Kiovan ja Moskovan kanssa

17.9.2015 klo 11:41 Ulkomaat KD Lehti

Etyjin yleiskokouksen syysistunto on parhaillaan käynnissä Mongolian Ulaanbaatarissa. – Olemme käsitelleet uusia ratkaisumalleja tukeaksemme Minskin sopimusten toimeenpanoa ja pysyvän rauhantilan aikaansaamista Ukrainaan, puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) kertoo.

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen syysistunto poiki myös kutsut keskustelujan jatkamiseen Kiovassa ja Moskovassa.

Tilanne Ukrainassa on edelleen äärimmäisen herkkä, mutta olen varovaisen optimistinen ottaen huomioon sekä tilanteen rintamalla että keskustelumme täällä Mongoliassa.

Mongolia liittyi Etyjiin 2012. Se toimi nyt ensimmäistä kertaa yleiskokouksen isäntänä.

Puheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kanerva isännöi Venäjän ja Ukrainan valtuuskuntien tapaamista. Syysistunto alkoi tiistaina 15. syyskuuta ja päättyy perjantaina 18.9.

– Tilanne Ukrainassa on edelleen äärimmäisen herkkä, mutta olen varovaisen optimistinen ottaen huomioon sekä tilanteen rintamalla että keskustelumme täällä Mongoliassa, Kanerva sanoo.

– Käsittelimme myös uusia ratkaisumalleja tukeaksemme Minskin sopimusten toimeenpanoa ja pysyvän rauhantilan aikaansaamista. Sekä Ukraina että Venäjä suhtautuivat aloitteeseen positiivisesti ja esittivät kutsun vierailla Kiovassa ja Moskovassa jatkaaksemme keskustelua, Kanerva jatkaa.

Etyjin parlamentaarinen yleiskokous on ollut yksi niitä harvoja toimijoita, jotka ovat mahdollistaneet venäläisten ja ukrainalaisten kansanedustajien suoran yhteydenpidon ja vuoropuhelun.

Puheenjohtaja Kanerva kävi syysistunnon yhteydessä myös kahdenväliset keskustelut Venäjän duuman puhemiehen Sergei Naryshkinin kanssa.

– Kävimme Ukrainan tilanteen ohella vielä läpi myös Helsingin kokouksen tapahtumat ja kerroin Naryshkinille toimenpiteistä, joihin olen ryhtynyt vastaavan tilanteen välttämiseksi tulevaisuudessa. On tietenkin selvää, että pakotteet ovat voimassa hyvästä syystä, onhan Venäjä toimillaan Ukrainassa rikkonut kaikkia Etyjin periaatteita.

– Samaan hengenvetoon täytyy kuitenkin todeta, että pakotteiden ei tulisi vaikuttaa negatiivisella tavalla Etyjin työhön, jolla pyritään vuorovaikutuksen ja keskinäisen luottamuksen lisäämiseen”, Kanerva painotti.

Ukrainan lisäksi kokouksessa käsiteltiin erityisesti pakolaiskriisiä sekä alueellisen yhteistyön mahdollisuuksia Keski-Aasiassa.

Syysistunnon teemoja ovat ajankohtaiset turvallisuushaasteet ja kansanedustajien rooli alueellisen yhteistyön edistämisessä. Syysistunnossa on koolla noin kaksisataa kansanedustajaa Etyjiin osallistuvista maista.

Ylös