Eduskunnan puhemies Maria Lohela aloitti uuden käytännön

18.9.2015 klo 18:29 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien vieraaksi tällä viikolla piipahtanut eduskunnan puhemies Maria Lohela kiertää kaikissa eduskuntaryhmissä tutustumiskäynnillä. – Haluan olla koko eduskunnan puhemies, tuore puhemies kertoo.

Eduskunnan tuore puhemies Maria Lohela aloitti uuden käytännön kiertämällä tutustumassa kaikkiin eduskuntaryhmiin tällä viikolla. Kristillisdemokraattien ryhmäkokoukseen saapunut Lohela kuuli, että yli 20 vuoteen puhemiehet eivät ole käyneet vastaavalla kierroksella.

– Olen iloinen ja avoin luonne, epäpoliittinenkin jollain tapaa. En halua nähdä itseäni jalustalla, vaikka tehtävä arvokas onkin

– Tämä todella madaltaa kynnystä tulla puhumaan muissakin asioissa, Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen kiitti.

Perussuomalaisten keskuudesta puhemieheksi kesän korvalla valittu Lohela kertoo olevansa vielä kansanedustajanakin tuore, joten puhemiehistön arvokkaaseen instituutioon astuminen on ollut iso ja tärkeä vaihe. Kierros eduskuntaryhmissäkin liittyy tehtävässä kehittymiseen.

– Haluan olla koko eduskunnan puhemies, mutta se tapahtuu yhteistyössä. Haluan kuulla, kuinka voin toimia instituution arvoisesti ja kansanedustajien eduksi.

Lohela toivoo voivansa hoitaa tehtävänsä lämmöllä ja arvokkuudella ilman turhaa hienostelu.
– Olen iloinen ja avoin luonne, epäpoliittinenkin jollain tapaa. En halua nähdä itseäni jalustalla, vaikka tehtävä arvokas onkin, Lohela muistutti.

Opposition työskentely on viime kaudella kansanedustajaksi valitulla Lohella hyvässä muistissa. Oppositiolla, johon Kristillisdemokraattien kansanedustajatkin kuuluvat, ei ole tällä hetkellä puhemiehistössä edustajaa.

– Minulle voi tulla antamaan palautetta ja kysymään neuvoja. Haluan lisätä vuorovaikutuksen kulttuuria.

Kristillisdemokraattien edustajat ottivat puhemiehen kädenojennuksen vastaan.

– Hieno ele kiertää kaikissa ryhmissä. Hyvä, uusi ja raikas ote, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kannusti.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman kehotti Lohelaa jatkamaan samalla tyylillä ja muistutti, että perussuomalaisilla ja kristillisdemokraateilla on paljon yhteisiä arvoja.

Kansanedustaja Päivi Räsänen puolestaan huomautti, että puheenvuorojen saaminen pienen ryhmän edustajalle on vaikeaa. Samaan hengenvetoon Räsänen esitti Lohelalla toivomuksen, että sisäministeriön hallinnonalaa koskevissa kysymyksissä myös entiset sisäministerit huomioitaisiin jaettavissa puheenvuoroissa.

Ylös