Jos ihmettä ei tapahdu, työttömyys kasvaa ensi vuonna

29.9.2015 klo 12:40 Politiikka Kristiina Kunnas

Pellervon taloustutkimus synkensi ennustettaan. Ennuste talouskasvusta putosi ja työttömyys kasvaa ensi vuonna.

Pellervon taloustutkimuksen (PTT) mukaan Suomen talouskasvu jää tänä vuonna 0,2 prosenttiin. Viennissä on ollut alkuvuonna positiivinen vire. Vuonna 2016 päästään 1,1 prosentin talouskasvuun, mutta kasvu on edelleen selvästi hitaampaa kuin kilpailijamaissa. Vuoden 2016 näkymät ovat kaksijakoiset. Vienti kasvaa maailmantalouden imussa, mutta kotimainen kysyntä polkee paikoillaan ja työttömyys kasvaa edelleen.

Euroalueen talouden toipuminen on paras uutinen maailmalta. Kriisimaiden taloudet Kreikkaa lukuun ottamatta ovat toipumassa. Keskeisissä euromaissa kasvu on selvästi piristynyt, mikä näkyy erityisesti työmarkkinoilla. Työttömyys onkin laskussa lähes kaikissa EU-maissa.

Vienti kasvaa maailmantalouden imussa, mutta kotimainen kysyntä polkee paikoillaan ja työttömyys kasvaa edelleen.

Sen sijaan kehittyvissä maissa talouskasvu hidastuu. Kiinan talouskasvun nykyistä jyrkempi hidastuminen olisi riski maailmantalouden tasaiselle kehitykselle.

PTT muistuttaa, että hallituksen kärkihankkeekseen ottamassa biotaloudessa on mahdollisuuksia, mutta hallitus näyttää keskittyvän lähinnä kotimaan markkinoille. Jos keskeisimmät innovaatiot biotaloudessa liittyvät vain suomalaisten luonnonvarojen hyödyntämiseen paikallisesti, innovaatioille ei ole kysyntää maailman markkinoilla. Innovaatiotoiminnan pitäisi Pellervon taloustutkimuksen mukaan keskittyä globaalien ongelmien ratkaisuun.

Ylös