”Pieneläkeläisten asumistukien leikkaus on peruttava kokonaan”

29.9.2015 klo 13:17 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien mukaan hallituksen suunnittelemat leikkaukset heikentävät sekä lasten että muiden heikoimmassa asemassa olevien arkea. Esimerkiksi ryhmäkokoja kasvatetaan niin päiväkodeissa kuin kouluissa.

Kristillisdemokraatit vaativat, että hallituksen lapsiin ja nuoriin kohdistamia leikkauksia on kohtuullistettava. Lisäksi budjetin lapsivaikutusten arviointi on tehtävä kiireesti ja huolellisesti.

– Ikävä kyllä monet hallituksen esittämät säästöt ovat sellaisia, että ne lisäävät kuluja ja vievät pienituloisia toimeentulotukiasiakkaiksi.

Edellisen hallituksen lanseeraaman nuorisotakuun 60 miljoonasta eurosta jää jäljelle vain 3,5 miljoonaa. Nuorisotakuuta ajetaankin alas, vaikka malli on toiminut yhtenä esimerkkinä eurooppalaiselle nuorisotakuulle.

– On hämmentävää, jos ajamme oman nuorisotakuumme alas, kun muualla pyritään sitä kohden, Kristillisdemokraattien ryhmäpuheen budjetin lähetekeskustelussa pitänyt Sari Essayah sanoo.

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan tuntuman mukaan suomalaiset ovat valmiita tinkimään eduistaan, kunhan säästäminen tapahtuu järkevästi ja oikeudenmukaisesti.

– Ikävä kyllä monet hallituksen esittämät säästöt ovat sellaisia, että ne lisäävät kuluja, vievät pienituloisia toimeentulotukiasiakkaiksi ja heikentävät kasvun edellytyksiä, Essayah kritisoi.

Kristillisdemokraattien mielestä viisain tapa säästää olisi karsia tehottomia toimintatapoja, eli uudistaa rakenteita.

KD:n kansanedustajat löytävät ensi vuoden budjettiesityksestä myös myönteisiä asioita. KD-ryhmän tuen saavat ainakin työtulovähennyksen korottaminen sekä omaishoidon tukeminen.

Kristillisdemokraatit pitävät tupakka- ja alkoholiveron korotuksia tarpeellisina terveyden edistämiseksi ja haittojen vähentämiseksi.

Sen sijaan hallituksen tasapainoilu on epäonnistunut monissa kohdin. Lasten lisäksi osansa leikkauksista saavat myös muut heikoimmassa asemassa olevat ihmiset.

Kehitysyhteistyössä kansalaisjärjestöjen pakolaisleireillä tekemän työn tukeminen on nyt entistä tarpeellisempaa. Siksi siihen ja humanitaariseen apuun kohdistuvat leikkaukset on Kristillisdemokraattien mielestä peruttava.

– Pieneläkeläisten asumistuen leikkaus tulee poistaa kokonaan. Sairauskuluja ei tule entisestään kasvattaa heillä, joiden kukkaroa lääkemenot kurittavat kohtuuttomasti jo nyt. Ketään ei saa asettaa epätoivoiseen asemaan, Essayah muistutti.

Haja-asutusalueiden junavuorojen lakkauttaminen tuli niin ikään täytenä yllätyksenä. Esimerkiksi Keuruu, Nurmes, Lieksa, Vilppula, Ähtäri, Siuntio ja moni muu paikkakunta jää kokonaan ilman junayhteyttä. Lakkautettavien linjojen lisäksi junavuoroja vähennetään useilla reiteillä, kuten Iisalmessa ja Varkaudessa.

– Vaikka esitys toisi säästöjä, aiheuttaa se samalla vakavan iskun paikalliseen elinkeinotoimintaan ja ihmisten mahdollisuuksiin ottaa työtä vastaan toiselta paikkakunnalta.

– Toivottavasti hallitus ei ole unohtanut, että kaikki suomalaiset eivät asu täällä Helsingissä. Onko tavoitteena edelleen pitää tämä maa asuttuna, Essayah kysyy.

 

Ylös