Tule hyvä kakku, älä tule paha kakku

12.10.2015 klo 15:38 Kolumnit Antero Laukkanen

Olemme eduskunnassa perehtyneet tulevan vuoden talousarvioon, niin Kristillisdemokraattien omassa ryhmässä, lähetekeskusteluissa kuin valiokunnissakin. Sellainen yksinkertainen oma toiveeni on, että tulisi hyvä kakku, jonka kanssa voisimme kaikki hyvillä mielin lähteä kohti uutta vuotta tai nousua, niin kuin nyt on tavoitteena. Mutta ei tämä nyt kovin hyvältä näytä, kun näitä kakkuaineksia katselee.

Mistä eniten kannan huolta on yhteishengen hiipuminen. Se yhteinen sisäinen tila, jossa laitamme yhteisen edun oman edun tavoittelun edelle.

Hallituksen kakkuainekset ovat vaikeasti pureskeltavia: ne heikentävät perusturvaa, työttömyysturvaa, käteen jäävää palkkatuloa, sairausajan turvaa, eläkeläisten tukia ja korvauksia, kuntien palveluita (erityisesti pienituloisten perheiden), koulutusta, tutkimuksen ja tieteen edellytyksiä, kehitysyhteistyötä ja kansalaisten ostovoimaa.

Hallitus edistää biotaloutta, uusiutuvien energiaratkaisujen käyttämistä – energiatehokkuutta, lisää yritteliäisyyttä erilaisilla helpotuksilla ja tuilla, nostaa työtulovähennystä.  Arvioni on, nämä kakkuainekset eivät ole tasapainossa. Jos kylvää kurjuutta, niittää syrjäytyneisyyttä, köyhyyttä ja eriarvoistumista. Jos aineksia ei tasapainoteta, niin huono kakku häämöttää.

Mistä eniten kannan huolta on yhteishengen hiipuminen. Se yhteinen sisäinen tila, jossa laitamme yhteisen edun oman edun tavoittelun edelle. Yhteishengen menettämiseen meillä ei olisi varaa. Kynnissä olevien neuvotteluiden olisi hyvä johtaa yhteiseen, jopa kymmenen vuoden tavoiteasetantaan, jossa kaikki ovat mukana, jossa tulonsiirrot olisivat oikeudenmukaisempia, nyt esitettyyn nähden.

Tätä on hyvä huokaista ylöspäin, vaikka näin: Tule hyvä kakku, älä tule paha kakku.

Ylös