Ulkosuomalaisparlamentti koolle Helsinkiin – Suomi-koulujen tuet turvattava

18.10.2015 klo 22:11 Ulkomaat KD Lehti

Ulkosuomalaisparlamentin (USP) puhemiehistö pitää syyskokouksensa Helsingissä maanantaina ja tiistaina 19. – 20. lokakuuta.  Asialistalla ovat ulkosuomalaisten äänestysmahdollisuuksien helpottaminen Suomen kansallisissa vaaleissa, ulkosuomalaisparlamentin aseman laillistaminen, Suomi-koulujen tuen turvaaminen sekä ulkosuomalaispoliittisen ohjelman päivittäminen.

Maanantaina 19.10. puhemiehistö tapaa sisäministeri Petteri Orpon aiheenaan Hallituksen ulkosuomalaispoliittisen ohjelmanpäivitys vuoden 2017 alusta. Ensimmäinen  ulkosuomalaispoliittinen ohjelma astui voimaan 2006. Ulkosuomalaispoliittiseen ohjelmaan on koottu näkemyksiä, arvioita ja toimenpiteitä, joiden avulla vahvistetaan ulkosuomalaisten ja Suomen välistä vuorovaikutusta. Sen valmistelussa on kuultu ulkosuomalaisparlamenttia ja Suomi-Seura ry:tä.

USP ja Suomi-Seura ry ovat ajaneet kirjeäänestystä ulkosuomalaisille jo 15 vuotta. Kirjeäänestys sallitaan ainakin 47 maassa.

USP ja Suomi-Seura ry ovat ajaneet kirjeäänestystä ulkosuomalaisille jo 15 vuotta. Kirjeäänestys sallitaan ainakin 47 maassa. Ulkosuomalaisten matka äänestyspaikalle voi olla jopa pari tuhatta kilometriä. Äänestysasioista keskustellaan oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin sekä eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Annika Lapintien kanssa.

Maailmalla toimivien noin 150 Suomi-koulun tuen turvaaminen otetaan esille eduskunnan valtiovarainvaliokunnan sivistys- ja tiedejaoston puheenjohtajan Krista Kiurun sekä sivistysvaliokunnan puheenjohtajan Tuomo Puumalan kanssa.

USP:n puhemiehistö koostuu maailman seitsemää aluetta edustavista, eri maissa asuvista varapuhemiehistä sekä maailmalla asuvia ruotsinkielisiä edustavasta varapuhemiehestä.

 

Ulkosuomalaisparlamentti on perustettu ulkosuomalaisten etu- ja asiantuntijajärjestön Suomi-Seura ry:n aloitteesta elokuussa 1997. USP:n toimintaan osallistuu tällä hetkellä 519 ulkosuomalaisyhteisöä 38 maasta. USP on pitänyt kahdeksan istuntoa, joista viimeisin oli Helsingissä toukokuussa 2015. Seuraava, 20-vuotisjuhlaistunto järjestetään Helsingissä vuonna 2017, jolloin Suomi-Seura ry täyttää 90 vuotta. USP:n puhemies on Suomi-Seuran puheenjohtaja Jarmo Virmavirta. Suomi-Seura ry toimii USP:n pysyvänä sihteeristönä.
Ylös