Kansainvälinen eläkevertailu: Vähimmäiseläkkeet voisivat olla korkeampia Suomessa

19.10.2015 klo 11:31 Kotimaa Samuli Rissanen

Suomi pärjää kansainvälisessä eläkevertailussa. Eläkejärjestelmien hallintoa pidetään luotettavana ja läpinäkyvänä. Vähimmäiseläke voisi sen sijaan olla korkeampi.

Suomen eläkejärjestelmä sijoittui 25 maan joukossa kuudenneksi tänään julkistetussa kansainvälisessä Melbourne Mercer Global Pension Index -vertailussa. Suomen eläketurvaa arvioitiin vertailussa toista kertaa.

Vertailu nostaa Tanskan ja Hollannin eläkejärjestelmät maailman parhaiksi

Viime vuonna Suomen sijoitus oli neljäs.

Vertailu nostaa Tanskan ja Hollannin eläkejärjestelmät maailman parhaiksi ja ainoiksi ns. A-luokkaan. Australia sijoittui vertailussa kolmanneksi. Suomi on seuraavassa kategoriassa yhdessä Sveitsin ja Ruotsin kanssa.

Suomi sai koko vertailun parhaan tuloksen osiossa, jossa arvioitiin eläkejärjestelmien hallinnon luotettavuutta ja läpinäkyvyyttä.

Parannusehdotuksiakin tuli: Suomen osalta todetaan, että vähimmäiseläke voisi olla korkeampi. Myös eläkemaksuja voisi nostaa ja lisätä rahastointia. Lisäksi parempi ikääntyneiden työllisyysaste kohentaisi Suomen asemaa.

Neljäntenä mainitaan eläkeoikeuden jakaminen, joka toisi avioeroissa paremman turvan.

Suomea arvioitiin voimassa olevan eläkelainsäädännön pohjalta.

Melbourne Mercer Global Pension Index on vuosittain koottava kansainvälinen eläkejärjestelmien vertailu, joka tehtiin nyt seitsemännen kerran. Mercer-indeksissä eri maiden eläkejärjestelmiä arvioidaan eläkkeiden riittävyyden, järjestelmän kestävyyden ja hallinnon luotettavuuden näkökulmasta.

Vertailuun osallistui tänä vuonna 25 maata.

Ylös