Kansanedustajat taloustalkoissa-suurin osa lahjoittaisi rahaa

26.10.2015 klo 09:56 Politiikka Samuli Rissanen

Suurin osa STT:n kyselyyn vastanneista 84 kansanedustajasta aikoo osallistua taloustalkoisiin joko rahalahjoituksella tai vapaaehtoistyötä tehden.

Kansanedustajille suositellut vapaaehtoiset taloustalkoot jakavat edustajien mielipiteitä.

KD eduskuntaryhmä haastoi jokaisen kansanedustajan antamaan viikon palkkansa jollekin kehitysyhteistyössä tai kotimaassa hyvää tekevälle järjestölle.

Suurin osa STT:n kyselyyn vastanneista 84 edustajasta aikoo osallistua taloustalkoisiin joko rahalahjoituksella tai vapaaehtoistyötä tehden.

Vastaajista 65 aikoo lahjoittaa rahaa hyväntekeväisyyteen, osa heistä tekee lisäksi vapaaehtoistyötä. Suosikkikohteet löytyvät lapsista, vanhuksista ja vähävaraisista.

Kaikki edustajat eivät pidä puhemiehistön suosittamaa keinovalikoimaa oikeana.

Moni kansanedustaja katsoo, että osallistuminen olisi pitänyt hoitaa mieluummin yhteisellä viikon edustajapalkkioiden pidätyksellä kerran tänä vuonna ja uudestaan ja ensi vuonna, kuten alun perin oli tarkoitus.

Myös Kristillisdemokraattien kansanedustajat ovat kannattaneet eduskunnan puhemiehistön ehdotusta ottaa kansanedustajat mukaan säästötalkoisiin pidättämällä heiltä yhden viikon palkkio.

Lisäksi KD eduskuntaryhmä haastoi jokaisen kansanedustajan antamaan viikon palkkansa jollekin kehitysyhteistyössä tai kotimaassa hyvää tekevälle järjestölle.

Eduskunnan puhemiehistö eli puhemies Maria Lohela sekä varapuhemiehet Mauri Pekkarinen ja Paula Risikko esittivät syyskuussa, että kansanedustajien palkasta pidätettäisiin yhden viikon palkkiota vastaava summa tänä syksynä ja uudestaan vuodenvaihteen jälkeen. Näin kansanedustajat voisivat osallistua välittömästi taloustalkoisiin.

Eduskunnan palkkiotoimikunta kuitenkin katsoi, että leikkausta ei pidä toteuttaa esitetyllä tavalla. Tämän jälkeen puhemiehistö suositti osallistumista esimerkiksi laittamalla rahat hyväntekeväisyyteen tai tekemällä vapaaehtoistyötä.

 

Ylös