”Aluehallinnon henkeä ei olisi saanut päästää pullosta ulos”

26.10.2015 klo 11:56 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi, että mitä enemmän itsehallintoalueita luodaan, sitä varmemmin valta keskittyy muutamalle suurimmalle puolueelle. Demokratiaa vääristävät korkeat piilevät äänikynnykset, joita eduskuntavaalien vaalipiiriuudistuksilla on pyritty madaltamaan, palaavat kuvioihin.

Suonenjoella tänään puhunut Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah epäilee, että sote-palvelujen toimivuus ja asiakkaiden etu on jäämässä uudistuksessa sivuseikaksi, kun sote-alueiden määrästä kiisteltäessä taistellaan poliittisesta vallanjaosta.

– Kunnallisesta itsehallinnosta ollaan siirtymässä aluehallintoon kuin vaivihkaa ilman kunnollista ideologista keskustelua

Essayah arvioi, että mitä enemmän itsehallintoalueita luodaan, sitä varmemmin valta keskittyy muutamalle suurimmalle puolueelle. Demokratiaa vääristävät korkeat piilevät äänikynnykset, joita eduskuntavaalien vaalipiiriuudistuksilla on pyritty madaltamaan, palaavat kuvioihin.

Samalla itsehallinnollisen ja järjestämisvastuullisen kunnan asema heikentyy ratkaisevasti.

Muutos tulee merkitsemään myös suurta verouudistusta. Essayah pitää varsin todennäköisenä, että kunnat eivät voi hoitaa itsehallintoalueiden rahoitusta epätasaisesti jakautuvan kustannusvastuun vuoksi, vaan vaihtoehtoina ovat lähinnä verojen ohjaaminen valtion kautta tai uusi itsehallintoalueen sote-vero nykyisen Yle-veron tapaan.

– Kunnallisesta itsehallinnosta ollaan siirtymässä aluehallintoon kuin vaivihkaa ilman kunnollista ideologista keskustelua, Essayah harmittelee.

Uudistuksen myötä monien kuntien budjeteista ja henkilöstöistä yli puolet siirtyy uusille itsehallinnollisille sote-alueille, joiden päättäjät valitaan suorilla vaaleilla.

– Aluehallinnon henkeä ei olisi saanut päästää pullosta ulos. Sote-uudistuksen vanavedessä itsehallintoalueille ollaan siirtämässä maakuntaliittojen, Ely-keskusten, palo- ja pelastustoimen tehtävien ohella kenties toisen asteen koulutusta ja työllisyyspalveluja, Essayah sanoo.

Essayah’n mukaan valtion, itsehallintoalueen ja kuntien välinen työnjako on vielä monilta osin selvittämättä, puhumattakaan esimerkiksi kiinteistöjen ja muun omaisuusmassan huollosta ja hallinnoinnista.

 

Ylös