Pohjoismaiden neuvoston kulttuuripalkintoja jaetaan täpötäydessä Harpassa Reykjavikissa

27.10.2015 klo 21:56 Ulkomaat Kristiina Kunnas

Pohjoismaiden neuvoston kulttuuripalkintojen jakotilaisuus alkoi Suomen aikaa puoli kymmeneltä tiistai-iltana Reykjavikin Harpassa.

Palkinnonjakotilaisuus alkoi täpötäydessä Eldborg-konserttisalissa Reykjavikin Harpassa. Tunnelma tihkui jännitystä ja odotusta.

Kaikki Pohjoismaat ovat edustettuina jokaisessa palkintokategoriassa kuin luonnollisesti myös palkintotilaisuudessa.

Suomen valtuuskunnan lisäksi tilaisuutta kunnioittavat läsnäolollaan niin pääministeri Juha Sipilä kuin opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonenkin.

Tilaisuutta voi seurata suorana striimauksena Ylen nettisivuilla.

Kirjallisuuspalkinnosta on tullut yksi alansa arvostetuimmista. Vuonna 2010 sen voitti Sofi Oksanen ja viime vuonna 2014 Kjell Westö.

Palkintojenjako on Pohjoismaiden neuvoston kulttuuritoiminnan vuotuinen huipentuma, ja siihen osallistuu eturivin toimijoita kirjallisuuden, musiikin, elokuvan sekä luonnon- ja ympäristönsuojelun alalta.

Ensin Pohjoismaiden neuvosto perusti kirjallisuuspalkinnon, joka luovutettiin ensimmäisen kerran vuonna 1962. Sittemmin kirjallisuuspalkinnosta on tullut yksi alansa arvostetuimmista. Vuonna 2010 sen voitti Sofi Oksanen ja viime vuonna 2014 Kjell Westö.

Kirjallisuuspalkintoa seurasivat musiikkipalkinto (1965), luonto- ja ympäristöpalkinto (1995), elokuvapalkinto (2002) ja lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto (2013).

Kaikki palkinnot ovat suuruudeltaan 350 000 Tanskan kruunua eli noin 47 000 euroa.

 

Ylös