Pohjoismaiden neuvosto jakaa kulttuuripalkinnot tiistai-iltana Reykjavikissa – suomalaiset jännittävät tuleeko voittoja

27.10.2015 klo 20:25 Ulkomaat Kristiina Kunnas

Tänään Pohjoismaiden neuvoston istunnossa Islannin Reykjavikissa jännitetään, ketkä saavat kulttuuripalkinnot. Tavoiteltu, Pohjolan arvostetuimpiin kuuluva palkinto, on arvoltaan noin 47 000 euroa ja se jaetaan viidessä eri kategoriassa.

Pohjoismaiden neuvosto jakaa tänä iltana Reykjavikin Harpa-musiikkitalon juhlavassa Eldborg-salissa kirjallisuuspalkinnon, elokuvapalkinnon, lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon, musiikkipalkinnon sekä luonto- ja ympäristöpalkinnon.

Palkintojen tarkoituksena on tehdä maiden tiivistä kulttuuriyhteistyötä tunnetuksi. Palkintojenjakotilaisuus striimataan suorana tiistai-iltana alkaen klo 21.30 Ylen verkkosivuilla.

Palkintojen tarkoituksena on tehdä maiden tiivistä kulttuuriyhteistyötä tunnetuksi. Palkintojenjakotilaisuus striimataan suorana tiistai-iltana alkaen klo 21.30 Ylen verkkosivuilla.

Suomen Kjell Westö voitti kirjallisuuspalkinnon viime vuonna teoksellaan Kangastus 38. Wästö jakaa Pohjoismaiden  neuvoston kirjallisuuspalkinnon voittajalle tänä iltana Reykjavikissa.

Päivän aikana pohjoismaisesta kirjallisuudesta järjestettiin seminaari Pohjola-talossa. Suomalaisarkkitehti Alvar Aallon (1898–1976) myöhäistöihin kuuluva Pohjola-talo valmistui Reykjavikiin 1968. Pohjola-talo pitää yllä pohjoismaista kulttuuria ja sen toimintaa johtaa Pohjoismaiden ministerineuvosto.

Hanuritaiteilija Kimmo Pohjonen ja selloyhtye Apocalyptica jännittävät musiikkipalkintoa. Luonto- ja ympäristöpalkinnon ehdokkaana on Suomen evankelis-luterilainen kirkko, joka on tehnyt ympäristötyötä vuodesta 2001.

 

 

Pohjoismaiden neuvoston viiden kulttuuripalkintojen Suomen ehdokkaat vuonna 2015. Palkinnot jaetaan tiistai-iltana:

Kirjallisuuspalkinto:

Peter Sandströmin romaani Transparente Blanche (suom. Valkea kuulas), Hannu Raittilan romaani Terminaali ja Karin Erlandssonin romaani Minkriket (suom. Minkkitarha).

Lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto:

Maria Turtschaninoffin romaani: Maresi: Krönikor från Röda klostret, (suom. Maresi: Punaisen luostarin kronikoita), Marjatta Levannon ja Julia Vuoren tietokirja Leonardo oikealta vasemmalle ja Malin Klingenbergin romaani Alberta Ensten och uppfinnarkungen.

Luonto- ja ympäristöpalkinto, teemana kasvihuonekaasupäästöt:

Suomen evankelis-luterilainen kirkko joka on tehnyt aktiivista ympäristötyötä vuodesta 2001 lähtien. Työn tärkeänä välineenä on kirkon ympäristödiplomi, joka kannustaa seurakuntia edistämään kestävää kehitystä. Lisäksi kirkko on luonut uuden pääsiäisperinteen: ekopaaston.

PiggyBaggy on yhteisöllinen tavarankuljetuspalvelu, eli tavarakimppakyytipalvelu, jossa ihmiset kuljettavat toisilleen tavaroita arkisten matkojensa ohessa. Se säästää aikaa, rahaa ja ympäristöä.

Sixten Sjöblom on ehdolla biodieselin valmistukseen liittyvästä työstä. Kun biodieselin tuotannossa hyödynnetään paikallisen tuotannon sivutuotteita, maatalousmaata ei tarvitse käyttää energiakasvien viljelyyn. Biodieseliä käytetään Ahvenanmaan joukkoliikenteessä, mikä vähentää fossiilisten polttoaineiden tuontitarvetta.

Musiikkipalkinto, jolla palkitaan korkeatasoista luovaa ja esittävää säveltaidetta. Palkinto myönnetään joka toinen vuosi jonkun elossa olevan säveltäjän teokselle ja joka toinen vuosi suurelle tai pienelle esiintyjäryhmälle.  Ehdolla ovat:

Hanuristi Kimmo Pohjonen ja sellorockyhtye Apocalyptica.

 

 

 

 

Ylös