”Kuntien pitäisi keskittyä keskeisimpiin tehtäviin”

28.10.2015 klo 10:56 Politiikka Samuli Rissanen

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväisen mukaan kuntien palveluiden laatu uhkaa heiketä huomattavasti ilman tehtävien ja velvoitteiden karsimista. Fokus pitäisi olla keskeisimpien tehtävien hoitamisessa.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen peräänkuuluttaa lisää sitoutumista kuntien tehtävien ja velvoitteiden purkuun.

Huomio kiinnittyy solariumlaitteiden valvonnan ja nikotiinilaastareiden myyntilupien kaltaisiin äärimmäisen pieniin asioihin

Hänen mukaansa kuntien palveluiden laatu uhkaa heiketä huomattavasti ilman tehtävien ja velvoitteiden karsimista. Merkkejä laadun heikkenemisestä on jo nähtävissä monissa palveluissa ympäri maata.

Tehtävien ja velvoitteiden vähentäminen ei Kietäväisen mukaan onnistu muuten kuin keskittymällä keskeisimpiin tehtäviin ja purkamalla epäolennaisempia osia sekä joustavoittamalla kuntien normiohjausta.

– Jos kunnilta pyritään poistamaan pääasiassa kokonaisia tehtäviä, ajaudutaan uudelleen samaan tilanteeseen kuin viime vaalikaudella. Huomio kiinnittyy solariumlaitteiden valvonnan ja nikotiinilaastareiden myyntilupien kaltaisiin äärimmäisen pieniin asioihin, Kietäväinen muistuttaa.

Kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämisessä onnistuminen edellyttää Kietäväisen mukaan ministereiden vahvaa sitoutumista ja ohjausta tavoitteen toteuttamiseksi.

– Tehtävien ja velvoitteiden karsiminen edellyttää vahvoja poliittisia arvovalintoja. Niiden tekeminen on poliittisten päätöksentekijöiden vastuulla.

Hallitusohjelmassa on asetettu tavoitteeksi kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentäminen yhdellä miljardilla eurolla vuoden 2019 tasossa.

 

 

Ylös