”Yhteiskunta tarvitsee lepopäivän, ei rajatonta aukioloa”

4.11.2015 klo 10:12 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien mielestä hallituksen suunnitelma vapauttaa kauppojen aukioloajat kokonaan ei tuota taloudellista lisäarvoa eikä välttämättä uusia työpaikkojakaan.

Hallituksen tavoitteena on purkaa vähittäiskauppoja sekä parturi- ja kampaamoliikkeitä koskeva aukiolosääntely.

Miksi tämä esitys edes tuodaan tässä tilanteessa, kun ne ihmiset, joilla sattuu enää työtä olemaan, ovat jo aivan uupuneita sen oman työnsä kanssa.

Hallituksen mukaan elinkeinonharjoittajat pystyisivät siten ottamaan paremmin huomioon kuluttajien tarpeet ja päättämään vapaammin itse, milloin liikkeensä pitää auki.

Samalla uudistuksen arvioidaan parantavan työllisyyttä sekä perinteisen kaupan kilpailukykyä suhteessa verkkokauppaan.

Kristillisdemokraatit eivät nielleet hallituksen lupaamaa seitsemää hyvää ja kahdeksaa kaunista, jotka seuraisivat kauppojen aukiolosäännösten täysmittaisesta purkamisesta.

Kristillisdemokraattien mielestä kysymys kauppojen aukiloaikojen vapauttamisesta on monimutkaisempi. Se aiheuttaa päivähoitoon liittyviä ongelmia pienillä paikkakunnilla ja rikkoo arjen ja pyhän rytmin.

Kristillisdemokraatit eivät nähneet lakimuutoksen myöskään kohentavan olennaisesti taloutta tai työllisyyttä. Pikemminkin tarve olisi selkeämmälle lepopäivälle, erityisesti perheissä.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen muistutti, että vaikka kauppa olisi auki milloin tahansa, sitä pyörittävät ihmiset.

– Ei maailmanpankki, ei Suomen Pankki, vaan pienipalkkaiset ihmiset.

Laukkasen mielestä suomalainen yhteiskunta on jo nyt hengästynyt, ahdistunut ja uupunut.

– En oikeasti ymmärrä, miksi tämä esitys edes tuodaan tässä tilanteessa, kun ne ihmiset, joilla sattuu enää työtä olemaan, ovat jo aivan uupuneita sen oman työnsä kanssa. Toivon, että tämä hanke kaatuu omaan mahdottomuuteensa.

– Yhteiskuntamme tarvitsee pikemminkin oman selkeän lepopäivän, jolloin kaikilla on mahdollisuus hengähtää.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayahin mielestä nykyinenkin aukiolojen sääntely on sekava. On juhlapyhien poikkeuslupia, jotka vaihtelevat jopa muutamien kilometrien välein ja 400 neliön rajoituksia.

– Hallituksen olisi ollut hyvä lähteä tätä nykyistä lainsäädäntöä selkeyttämään eikä suinkaan kumoamaan sitä täysin. Olisi kannattanut pikemminkin suoristaa erilaisia poikkeuksia ja poikkeuksen poikkeuksia, Essayah evästi.

Essayah muistutti, että pienet lähikaupat ovat tähän mennessä voineet hyötyä vapaammista aukioloajoista, mutta nyt tämä etu poistuu.

– Siinä mielessä olen kyllä hyvin huolissani siitä, miten pienet lähikaupat tulevat sitten tässä kilpailussa pärjäämään.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja on huolissaan myös siitä, miten täydellinen aukioloaikojen vapautus vaikuttaa yhteiskunnan rytmitykseen. Kauppojen ja kampaamojen työntekijöistä valtaosa on naisia, ja heillä on päivähoitoa tarvitsevia lapsia.

– Epäilenkin, että kun päivähoitoa ei todellakaan ole pienissä kunnissa tarjolla 24/7-periaatteella, niin aukiolojen täysi vapauttaminen lisää viikonlopputyötä ja lastenhoidossa olevien ihmisten työmäärää.

Päivähoito on kunnallista palvelua, joten kuntien kustannukset kasvavat hallituksen esityksen myötä.

Essayah’n mukaan Kristillisdemokraateille kauppojen aukioloissa on kyse myös arvoista.

Kristillisdemokraattien uusi puheenjohtaja ei silti tuomitse sunnuntaikaupoilla kävijöitä.

– Kyllä meistä varmasti yksi sun toinenkin on käynyt sunnuntainakin kaupassa unohtunutta voipakettia hakemassa ja milloin mitäkin, mutta aukioloaikojen täydellinen vapauttaminen kyllä merkitsee koko yhteiskunnan rytmin muuttumista, hän sanoo.

Ylös