Suomalaiskaupoilla suuret hävikit-varkaudet lisääntyneet

4.11.2015 klo 08:37 Kotimaa Samuli Rissanen

Suomalaiskaupat kärsivät Euroopan pahimpiin kuuluvasta hävikistä. Suomessa kokonaishävikin (varkaudet, rikkoontumiset ja hallinnolliset virheet) osuus on Euroopan alueen toiseksi suurin, eli 1,38 prosenttia myynnistä.

Vähittäiskaupan hävikki ja myymälävarkauksien osuus on tutkittu globaalisti 24 maassa. Suomea huonompi tilanne on vain Hollannissa, jossa hävikki on 1,48 prosenttia myynnistä.

Varkaudet ja hävikineston kulut veivät viime vuonna yli 50 miljardia euroa eurooppalaiskauppojen myynnistä.

Suomessa kokonaishävikin osuus on rahallisesti noin 520 miljoonaa euroa.

Vuosina 2014–15 epärehellisten työntekijöiden aiheuttama hävikki oli isompi kuin myymälävarkaiden aiheuttama hävikki globaalisti, käänne tapahtui ensimmäisen kerran tutkimuksen 14-vuotisessa historiassa.

Suomessa hävikistä 50 prosenttia on myymälävarkaiden aiheuttamaa, mutta henkilöstön tekemien varkauksien osuus on noussut viime vuodesta 5 prosenttiyksikköä, 35 prosenttiin. Vahingoittuneiden tuotteiden osuus hävikistä on 10 prosenttia ja hallinnollisten virheiden osuus on noin 5 prosenttia.

Erityisesti apteekit ovat nousseet varkaiden kiinnostuksen kohteina. Tutkimuksen mukaan tuotteiden helppo saatavuus ja esilläolo sekä hyvä jälleenmyyntiarvo vaikuttavat tähän. Euroopassa apteekkiliikkeet kirjasivatkin suurimmat, eli 2,25 prosentin hävikkilukemat.

Kansainvälisessä tarkastelussa käy ilmi, että henkilöstön tekemien varkauksien osuus on keskimäärin 39 prosenttia kaikesta hävikistä ja myymälävarkauksien osuus on 38 prosenttia. Henkilökunnan tekemien varkauksien osuus on noussut 11 prosenttia edellisvuodesta.

Tutkimuksen mukaan maailmantalouden heikko tilanne ja työsuhteiden muuttuminen entistä enemmän määräaikaisiksi ja osa-aikaisiksi saa aikaan palkkatulon pienenemistä ja epävarmuutta ja on omiaan lisäämään henkilökunnan epärehellisyyttä.

Rikollisuudella on hintansa: Varkaudet ja hävikineston kulut veivät viime vuonna yli 50 miljardia euroa eurooppalaiskauppojen myynnistä.

The Global Rental Theft Barometer toteutettiin nyt 14. kerran. The Smart Cube -tutkimusyhtiön vuosittain toteuttama barometri on ainoa kansainvälisesti vähittäiskaupan alan hävikkiä eri maissa vertaileva tutkimus.

Tänä vuonna tutkimukseen osallistui johtavia kaupan alan toimijoita 24 eri maasta Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa sekä Aasiassa.

 

Ylös