Oppositio yllättyi kriisistä-hallituksen yhteishenkeä luultiin paremmaksi

6.11.2015 klo 20:47 Politiikka Samuli Rissanen

Hallituskriisi yllätti kansan, mutta myös oppositiopuolueiden edustajat. Kolmen ässän yhteishenkeä luultiin opposition riveissä paremmaksi.

Politiikan konkari, yli 20 vuotta kansanedustajana vaikuttanut Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen myöntää, että hallituspuolueiden keskinäinen luottamuspula tuli aidosti yllätyksenä.

– Hämmästyksen sormi on ihmetyksen suussa

– Oletin, että siellä olisi ollut parempi yhteishenki, Räsänen kertoi tänään HSTV:n haastattelussa.

Kanava oli koonnut oppositiopuolueiden edustajat keskustelemaan vuorokauden maassa vallinneesta hallituskriisistä.

Sdp:n Antti Lindtman puolestaan kertoi hetken jo kuvitelleensa ”olevansa kärryillä” siitä mistä hallituspuolueiden kiistassa oikein oli kysymys, mutta tippuneensa kärryiltä seuraavassa juonenkäänteessä.

– Hämmästyksen sormi on ihmetyksen suussa, Lindtman myönsi.

Tämänpäiväisten uutisten vyöry herätti myös Vihreiden Outi Alanko-Kahiluodon pohtimaan, mistä kiistassa todellisuudessa on kyse. Hän muistutti kolmen ässän kehuneen yhteishenkeään ja vauhtia, jolla yhteinen hallitusohjelma syntyi. Hallitusohjelman tekeminen taisi kuitenkin jäädä puolitiehen.

– Näyttää siltä, että sitä (hallitusohjelmaa) kirjoitetaan nyt, Alanko-Kahiluoto arvioi.

Hänen mukaansa Keskusta ja Kokoomus vetävät sotea eri suuntiin, kun taas perussuomalaisilla ei ole ratkaisuun paljon annettavaa. Sama tilanne vallitsi jo viime kaudella.

Oppositiopuolueiden edustajat arvioivat, että hallituskriisillä on eilistä pitemmät juuret, mutta luottamuspula ja kenties johtajuuteen liittyvät ongelmat on kyetty pitämään piilossa.

Lidtman ihmetteli, miksi hallituskriisi puhkeaa sote-alueiden määrään liittyvästä kysymyksestä, mutta ei ihmisten arkeen liittyvistä kipeistä ratkaisuista, työelämään puuttuvista pakkolaeista tai talouspolitiikasta.

Räsänen kuitenkin arvioi, että kiista kytkeytyy erityisesti soteen, joka on poikkeuksellisen vaikea poliittinen harjoitus. Hallitus tavoittelee sote-uudistuksen avulla yli kolme miljardin säästöjä pitkällä aikavälillä.

– Toivon todella, että ratkaisu syntyy, sillä ilman sitä heikompiosaiset suomalaiset eivät pian tule saamaan hyviä palveluja.

 

Ylös