Onko 15 sote-aluetta riittävän hyvä kompromissi?

6.11.2015 klo 12:59 Politiikka Samuli Rissanen

Keskustan ja Kokoomuksen välille kehkeytynyt hallituskriisi näyttää sittenkin kietoutuvan sote-alueiden määrän ympärille, vaikka molemmista puolueista on viestitetty että kokonaisuus on se, mikä ratkaisee. Kokoomuksen hallituslähteiden mukaan Keskustan Juha Sipilältä on tullut ehdotus 15 sote-alueesta.

Hallitusta horjuttava kriisi näyttää kiertyvän sote-alueiden määrän ympärille, vaikka sekä Kokoomuksen että Keskustan neuvottelijat ovat muistuttaneet, että kyse ei ole vain alueiden lukumäärästä, vaan kokonaisuudesta.

Kokoomuksen hallituslähteistä kerrotaan, että Keskustan Juha Sipilän viimeinen tarjous Kokoomukselle olisi ollut 15 sote-aluetta. Asiasta kertoi Kokoomuksen vaasalaiskansanedustaja Susanna Koski hetki sitten YLE Pohjanmaalle.

Puolueet siis kohtaisivat kutakuinkin puolivälissä. Kokoomus on pitänyt tähän asti 12 sote-aluetta ehdottomana maksimina, Keskustan Juha Sipilä taas on esittänyt yksinuottisesti 18 sote-alueen mallia.

18 sote-alueen mallin arvioidaan pönkittävän Keskustan valtaa maakunnissa. YLE:n tänään esittämien laskelmien mukaan Keskusta saisi suurimman puolueen aseman yhdeksällä alueella. Kokoomus puolestaan olisi suurin puolue viidellä alueella, SDP kolmella ja RKP yhdellä alueella.

YLE:n laskelmat poliittisista voimasuhteista perustuvat vuoden 2012 kuntavaalien tuloksiin.

Yksikään asiantuntija ei ole tukenut yli 12 alueen sote-mallia, koska liian moneen alueeseen hajautetun järjestelmän avulla ei arvioida päästävän sen enempää sotelle asetettuihin säästötavoitteisiin kuin tasalaatuisiin palveluihinkaan.

Edellisellä hallituskaudella kaksi vuotta sitten eduskuntapuolueiden puheenjohtajat päätyivät viiden sote-alueen malliin, mutta se karahti eduskunnassa perustuslaillisiin ongelmiin.

 

 

Ylös