Essayah pitää komission linjausta Israelin siirtokuntien tuotteista hyvin outona

12.11.2015 klo 11:36 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah pitää EU-komission linjausta israelilaisten siirtokuntien tuotteista hyvin outona. Hänen mukaansa komission linjauksessa on kyse hybridistä, jonka sitovuus on vaikeasti tulkittavissa. Kristillisdemokraatit suhtautuvat kielteisesti odotettavissa olevaan EU:n tuotemerkintään.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’n mukaan komission israelilaisten siirtokuntien tuotteiden merkintää koskevan linjauksen sitovuus on vaikeasti tulkittavissa.

Koska kyseessä ei ole direktiivi, linjauksen käsittely vältetään jäsenmaissa ja Euroopan parlamentissa. – Perin outo linjaus, Essayah sanoo.

Komissio linjasi eilen, että Israelin siirtokunnissa tehdyt tuotteet on merkittävä, jos niitä tuodaan unionin jäsenmaihin.

Käytännössä tämä johtaa siihen, että siirtokuntien alueella tuotettuja israelilaisia tuotteita ei saa merkitä ”Made in Israel”-leimalla vaan joko ”Made in West bank”-leimalla tai lisäämällä leimaan sana ”siirtokunta.”

Viime kaudella europarlamentissa vaikuttanut ja nykyisin eduskunnan Suuren valiokunnan eli EU-valiokunnan jäsenenä toimiva Essayah arvioi, että komission linjauksessa on kyse niin sanotusta hybridistä eli tulkitsevasta tiedonannosta.

– Eli uutta säännöstöä ei tällä komission mukaan luoda ja vastuu toimeenpanosta on jäsenvaltioilla, mutta kuitenkin komissio voi tarvittaessa aloittaa rikkomusmenettelyt, jos säännöstä ei toimeenpanna jäsenmaissa, Essayah sanoo.

Koska kyseessä ei ole direktiivi, linjausta ei käsitellä jäsenmaissa eikä Euroopan parlamentissa.

– Eli perin outo linjaus, Essayah sanoo.

Kristillisdemokraatit ovat suhtautuneet kielteisesti odotettavissa olevaan EU:n tuotemerkintään. Kristillisdemokraattien mielestä Lähi-idän rauhanprosessia ei edistetä yksipuolisilla merkinnöillä tai tuoteboikoteilla.

 

Ylös